POMAŽU GRAĐANIMA

Sanjanke podijelile više od 5.000 zaštitnih maski

Kada smo predložile ovu ideju, sva naša udruženja su to svesrdno podržala, kaže Azra Jakupović

Članice devet udruženja udružile snage. S. Tulić

Piše: S. Tulić / Avaz.ba

3.5.2020

Članice devet udruženja koje okupljaju žene u Sanskom Mostu, u proteklom periodu sašile su i podijelile više od 5.000 zaštitnih maski građanima i kolektivima na području ove općine.

Kako ističu, na to ih je ponukala nestašica maski na domaćem tržištu, ali i saznanje da mnogi građani nisu bili u mogućnosti da ih nabave.

- Kada smo predložile ovu ideju, sva naša udruženja su to svesrdno podržala. Organizirale smo se, nabavile neophodan materijal i krenule u šivanje maski.

Pomogli su nam i predstavnici lokalnih institucija kao i donatori - kaže Azra Jakupović, jedna od organizatorica akcije.

Maske se mogu prati i ponovno koristiti. S. Tulić

Navodi kako su svoje prve maske u saradnji s predstavnicima Civilne zaštite i humanitarnih organizacija podijelile zdravstvenim radnicima, policijskim službenicima, trgovcima, komunalcima i svima onima koji su u direktnom kontaktu s građanima.

- Radi se o pamučnim maskama koje se mogu prati i ponovno koristiti. One su besplatne i naš rad baziran je na volonterskoj osnovi, a spremne smo odgovoriti i na dodatne potrebe za zaštitnim maskama ukoliko ova krizna situacija potraje - poručuju članice sanskih udruženja.

Ističu kako su u proteklom periodu upriličile nekoliko humanitarnih akcija pomoći socijalno ugroženim građanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.