UPOZORENJA

Pandemija nije opravdanje za ukidanje radničkih prava

Obaveza svakog poslodavca je da, u skladu sa zakonima i kolektivnim ugovorima, osigura sve uvjete za zdrav i siguran rad zaposlenih, navode iz Sindikata

Konfederacija sindikata RS. Arhiv

Avaz.ba / Fena

4.5.2020

Iz Konfederacije sindikata Republike Srpske (RS) upozorili su danas da pandemija koronavirusa ne može biti opravdanje vlastima, direktorima ili rukovodiocima u tom bh. entitetu da radnicima uskrate prava koja im pripadaju po zakonu.


Primjena važećih kolektivnih ugovora

Tvrde da su u posljednje vrijeme prisutni veliki pritisci na sindikalce, koji su i u ovom vremenu stali u odbranu radničkih prava.

- Obaveza svakog poslodavca je da, u skladu sa zakonima i kolektivnim ugovorima, osigura sve uvjete za zdrav i siguran rad zaposlenih. Simptomatično je to da se pritisci dešavaju u momentu kada se naše kolege i svi mi borimo za zaštitu zagarantiranih prava i primjenu važećih kolektivnih ugovora, kao i za zaštitu zdravlja svojih članova i svih radnika RS – naveli su saopćenju. 


Zabrinutost za zdravstvene radnike. Arhiv

Pozivaju vlasti RS da odmah preduzmu sankcije prema onima koji su umanjili prava zaposlenih te ističu da je žalosno da pojedini načelnici i gradonačelnici neće da primijene odredbe kolektivnog ugovora.

- Uprava "Elektroprivrede RS", umjesto da nagradi svoje rudare, montere, rukovaoce, blokovođe, kotlovođe, mehaničare i druge koji u ovim vremenima, izlažući opasnosti i sebe i svoje porodice, danonoćno rade kako bi proizveli električnu energiju, donosi odluke o umanjenju njihovih zarada, obustavi plaćanja toplog obroka, regresa, prekovremenog rada i slično, a sve radi konsolidacije preduzeća – tvrde iz Konfederacije sindikata RS. 

Zabrinuti za zdravlje zdravstvenih radnika

Dali su podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS, koji je, na osnovu informacija dobivenih od svojih članova iz UKC-a Banja Luka i bolnice Doboj, izrazio zabrinutost za zdravlje osoblja i pacijenata u UKC-u te pozvao nadležne da preduzmu neophodne korake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.