ODLUKE

IZBiH objavila iznos sadekatu-l-fitra i nisaba za ramazan

Iznos sadekatu-l-fitra za Bosnu i Hercegovinu i ove godine ostao 20 KM, 10 KM i 7 KM

Iznosi isti kao i prošle godine. Arhiv

Avaz.ba

4.5.2020

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je odluku kojom je utvrđena visina sadekatu-l-fitra za ramazan 1441. h. g./2020. godine. Polazna osnova za određivanja ovogodišnje visine sadekatu-l-fitra su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, nije došlo do promjena ekonomskog stanja u našoj državi koje bi rezultirale značajnijim rastom ekonomije, BDP-a i životnog standarda građana. Iako je zabilježen neznatan rast prosječnih plaća, ali i neznatno povećanje cijena hrane, ipak nije došlo do promjena koje bi mogle utjecati na visinu sadekatu-l-fitra u odnosu na prethodnu godinu.

Tako je iznos sadekatu-l-fitra za Bosnu i Hercegovinu i ove godine ostao 20 KM, 10 KM i 7 KM.



Vijeće muftija: 8.990 KM vrijednost nisaba. Ilustracija

Također, na osnovu cijena plemenitih metala na svjetskoj berzi i na tržištu u Bosni i Hercegovini, Vijeće muftija utvrdilo je i iznos nisaba za mjesec ramazan 1441. hidžretske godine u visini od 8.990 KM, 4.610 eura ili 4.990 dolara.

Zekat na zlato, srebro, novac, štednju, dionice, trgovačku robu i druge vrijednosti koje podliježu ovoj vrsti nisaba, daje se u iznosu od 2,5 posto na ukupnu vrijednost na dan obračuna.

Sve informacije i pomoć oko načina obračuna zekata, kao i instrukcije za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra u fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice možete pronaći na www.zekat.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.