SARAJEVO

Usvojen Korona-zakon koji je predložila Vlada FBiH

Delegati su predložili više od 50 amandmana

Nastavljena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Fena

Piše: E. H. / Avaz.ba

4.5.2020

Nakon pauze na zahtjev Kluba Hrvata, nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a većinom glasova usvojen je Korona-zakon koji je predložila Vlada FBiH. 

"Za" je glasao 31 delegat, "protiv" ih je bilo 16, a suzdržan je bio jedan delegat. Delegat Igor Stojanović izrazio je sumnju u glasanje te su se delegati pojedinačno izjašnjavali. Nakon pojedinačnog izjašnjavanja, zaključeno je da su ipak 32 delegata glasala "za" Korona-zakon, što je dovoljno da bi ovaj zakon prošao parlamentarnu proceduru. 

Prethodno je okončana rasprava o Korona-zakonu, koji je predložila Vlada FBiH.  

U nastavku sjednice, Vlada FBiH trebala bi se izjasniti o više od 50 amandmana koji su uložili delegati ovog doma. Ukoliko bi neki od današnjih amandmana delegata u Domu naroda bio prihvaćen, prema zakonu, Korona-zakon trebao bi se ponovo razmatrati na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kako bi se u konačnici uskladio tekst ovog zakonskog rješenja.


Tadić: Delegati dovedeni pred svršen čin. Printscreen

Predsjednik Kluba Hrvata u ovom domu Ivo Tadić kazao je da su delegati dovedeni pred svršen čin.

- Napravio bi se veći problem kad bi ovo sve vratili u parlamentarnu proceduru. Klub Hrvata je došao do zaključka da ubuduće neće učestvovati u usvajanju zakona po hitnoj procedure. To je naš zaključak za budućnost – naglasio je Tadić.

Dodao je da će ipak podržati Korona-zakon i odustati od svojih amandmana.

- Tražimo od Vlade FBiH da stave na raspolaganje sredstva MMF-a koja pripadaju kantonima – pojasnio je Tadić.


Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović. Printscreen

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović prozvao je ovom prilikom sve delegate koji su podnijeli amandmane.

Amandmani delegata Slađana Ilića (SDP) odbijeni su i na sjednici Doma naroda, a prethodno je samo jedan djelimično usvojila Vlada FBiH.

Amandmani (podneseno osam amandmana, op. a.) delegata iz stranke A-SDA odbijeni su na Vladi FBiH, a glasanjem su ih odbili i delegati ovog doma.

Delegat Aner Žuljević (SDP) podnio je čak 25 amandmana na Korona-zakon, ali nakon što su odbijeni od Vlade FBiH, glasanjem su odbijeni i na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. Delegat Žuljević izrazio je sumnju u glasanje po amandmanu broj 25 koji se odnosio na pojedinačnu novčanu naknadu za nezaposlene. Delegati su se pojedinačno izjasnili po ovom amandmanu, a nakon prebrojavanja zaključeno je da "za" glasalo 22 delegata, protiv nije glasao niko, a suzdržanih je bilo 27.

Delegat Elvedin Mušanović (SDA) odustao je od svojih amandmana, kao i delegati iz Demokratske fornte. 

Delegat Vibor Handžić (Naša stranka) tražio je izjašnjavanje delegata o svojim amandmanima, ali su oni odbijeni. Delegat Handžić podnio je ukupno 15 amandmana.

Od svojih amandmana odustao je i Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.