PREDSJEDNIŠTVO BIH

Dodik: Zajedničko opredjeljenje da što prije dobijemo status kandidata

Više nema 36 poglavlja nego šest oblasti, a došlo je i do značajne promjene dinamike

Milorad Dodik. Avaz

Avaz.ba

4.5.2020

Učesnici ad hoc političke radne grupe u Predsjedništvu BiH iznijeli su zajedničko opredjeljenje da što prije dođe do kandidatskog statusa za EU, rekao je nakon sastanka član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Naveo je kako su smatrali da je bilo potrebno da se razmotri neki okvir načela u vezi s EU, jer se za dva dana održava samit EU.

Dodik je istaknuo kako više nema 36 poglavlja nego šest oblasti te kako je došlo do značajne promjene dinamike koja podrazumijeva mogućnost da se, "i kada sve ispregovarate, vratite na početak, kao da ništa niste uradili".

- Bosna i Hercegovina ulazi u dosta nepovoljniji proces nego što su imale druge zemlje ili što imaju Srbija i Crna Gora, koje se nalaze u starom mehanizmu pridruživanja EU - naglasio je Dodik. 

Naveo je i kako su evropske integracije interes svih u BiH te da se tragalo za pitanjima koja bi omogućila da se što prije dođe do kandidatskog statusa u dijelu koji se odnosi na potrebu da se urade određeni pomaci kao pitanje Izbornog zakona. 

- To je dodatno otežano, jer je izabrana nelegitimna i nezakonita Centralna izborna komisija i to će usložniti taj problem. Tu je i pitanje javnih nabavki, što je osnovni problem u BiH već godinama, a radi se o nametnutom zakonu visokog predstavnika. Treće je bilo pitanje zajedničke parlamentarne komisije, gdje mi smatramo da se u delegaciji BiH zadrži način odlučivanja predviđen Ustavom - rekao je Dodik. 

On je rekao i kako još nije poznato na koji će način BiH učestvovati na sastanku s obzirom na to da se ne zna u kojem je formatu planiran.

- Indikativno je da je u vrijeme mog predsjedavanja na evropske forume uvijek išlo cijelo Predsjedništvo BiH, a kada su Džaferović i Komšić predsjedavajući, samo se oni zovu, što govori o određenim lošim praksama u EU. Zato sam ja napisao pismo svim učesnicima da ne bi trebalo da oni unose bilo kakvu smutnju - rekao je Dodik.

U Zagrebu će 7. maja biti održan samit na kojem će učestvovati čelnici EU i zemalja zapadnog Balkana. Današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici HDZ-a BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.