SASTANCI Radončić sa premijerom Ružnićem i komesarom Koričićem

Ilegalni migranti ne mogu trajno ostati u USK

Ministar sigurnosti razgovarao s čelnim ljudima USK o rješavanju gorućih problema

Avaz.ba
04.05.2020 16:44

Razgovaralo se o rješavanju gorućih problema

Foto: Ministarstvo sigurnosti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić primio je danas premijera Unsko-sanskog kantona Mustafu Ružnića i komesara policije USK Muju Koričića, s kojima je razgovarao o trenutnoj migrantskoj situaciji u ovom kantonu.  

Predstavnici USK dali su punu podršku novom pristupu rješavanja migrantske krize, koji zastupa ministar Radončić, a koji nudi trajna rješenja za ilegalne ekonomske migrante.

Radončić je razgovarao s čelnim ljudima USK o rješavanju gorućih problema u ovom kantonu u vezi sa sigurnosti i problemima smještaja ilegalnih ekonomskih migranata, kojih, prema podacima policije USK, u ovom kantonu trenutno ima skoro 5.000.

  • Konstatirano je da je značajno ugrožena sigurnosna situacija na području USK
    Konstatirano je da je značajno ugrožena sigurnosna situacija na području USK Foto: Ministarstvo sigurnosti

Predstavnici USK upoznali su ministra Radončića da je od početka migrantske krize u USK evidentirano 296 krivičnih djela, za koja su prijavljena 344 migranta, koja uključuju i dva ubistva i osam pokušaja ubistava. Ilegalni migranti počinili su i 270 prekršaja, od toga se najveći broj odnosio na tuče, fizičke napade i drsko ponašanje. Migranti su u ovom periodu učestvovali, također, u 1.898 incidenata.

Konstatirano je da je značajno ugrožena sigurnosna situacija na području USK te je ministar Radončić dao punu podršku vlastima USK u nastojanju da očuvaju javni red i mir i da osiguraju građanima normalne uvjete za život i rad.

Komentari

NA VRH