SASTANCI

Ilegalni migranti ne mogu trajno ostati u USK

Ministar sigurnosti razgovarao s čelnim ljudima USK o rješavanju gorućih problema

Razgovaralo se o rješavanju gorućih problema. Ministarstvo sigurnosti

Avaz.ba

4.5.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić primio je danas premijera Unsko-sanskog kantona Mustafu Ružnića i komesara policije USK Muju Koričića, s kojima je razgovarao o trenutnoj migrantskoj situaciji u ovom kantonu.  

Predstavnici USK dali su punu podršku novom pristupu rješavanja migrantske krize, koji zastupa ministar Radončić, a koji nudi trajna rješenja za ilegalne ekonomske migrante.

Radončić je razgovarao s čelnim ljudima USK o rješavanju gorućih problema u ovom kantonu u vezi sa sigurnosti i problemima smještaja ilegalnih ekonomskih migranata, kojih, prema podacima policije USK, u ovom kantonu trenutno ima skoro 5.000.



Konstatirano je da je značajno ugrožena sigurnosna situacija na području USK. Ministarstvo sigurnosti

Predstavnici USK upoznali su ministra Radončića da je od početka migrantske krize u USK evidentirano 296 krivičnih djela, za koja su prijavljena 344 migranta, koja uključuju i dva ubistva i osam pokušaja ubistava. Ilegalni migranti počinili su i 270 prekršaja, od toga se najveći broj odnosio na tuče, fizičke napade i drsko ponašanje. Migranti su u ovom periodu učestvovali, također, u 1.898 incidenata.

Konstatirano je da je značajno ugrožena sigurnosna situacija na području USK te je ministar Radončić dao punu podršku vlastima USK u nastojanju da očuvaju javni red i mir i da osiguraju građanima normalne uvjete za život i rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.