SARAJEVO

Razgovarali Džaferović i Mišel: BiH što prije da dobije kandidatski status

EU ostaje privržena čvrstoj evropskoj perspektivi za BiH

Šefik Džaferović. Arhiv

Fena

6.5.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas uoči summita "Evropska unija-zapadni Balkan" s predsjednikom Vijeća Evropske unije Čarlsom Mišelom (Charles Michel) o evropskoj perspektivi BiH.

Predsjednik Vijeća EU je kazao da je EU predana da ojača veze s regijom zapadnog Balkana, te da je to jedan od ključnih prioriteta u njegovom mandatu.

Naglasio je da EU ostaje privržena čvrstoj evropskoj perspektivi za Bosnu i Hercegovinu i ostale države regije.

Predsjedavajući Džaferović upoznao je predsjednika Mišela s koracima koje su institucije Bosne i Hercegovine preduzele na ubrzanju evropskog puta i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Šefik Džaferović. Arhiv

Izrazio je očekivanje da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i otpočne pregovore sa EU, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Džaferović je obavijestio predsjednika Mišela da će se BiH na današnjem summitu pridružiti Deklaraciji EU.

Informirao je predsjednika Vijeća EU Mišela i o situaciji u BiH u vezi sa pandemijom koronavirusa te zahvalio EU za pakete finansijske pomoći namijenjene za prevladavanje zdravstvene i ekonomske krize, kao i za uvrštavanje BiH u sistem javnih nabavki EU, naglasivši da je to najznačajnija podrška koju je naša zemlja dobila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.