SAOPĆENJE

Završen idejni projekt plinovoda u BiH

Navodi se da njegova vrijednost oko 100 miliona eura

Projekt Južna interkonekcija vrijedan 100 miliona eura. PrintScreen

Avaz.ba

6.5.2020

Završen je Idejni projekt plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na pravcu Zagvozd (RH) - Posušje – Novi Travnik, s odvojkom za Mostar, saopćila je Uprava poduzeća “BH-Gas”.

Iz Doma naroda Parlamenta FBiH podsjetili su da ovaj projekt donošenjem zaključka o potrebi njegova ubrzanja dobio je podršku delegata ovog Doma na 5. redovnoj sjednici koja je održana 13. februara ove godine.  

- Projektom Južna interkonekcija vrijednim 100 miliona eura, čiji je promotor uz „BH-Gas“ i hrvatska kompanija „Plinacro“, predviđena je gradnja plinovoda u dužini od 162 kilometara, od kojih 114 otpada na glavnu trasu dok je preostalih 68 dužina plinovoda koji se odvaja za Mostar, odnosno Hercegovinu te dalje prema Centralnoj Bosni, konretno Novom Travniku. Sredstva su najvećim dijelom osigurana iz evropskih fondova i povoljnih kreditnih linija USAID-a te drugih međunarodnih organizacija, a Projekt snažno podupiru i Energetska zajednica te Evropska unija – navodi se u saopćenju Doma naroda.

Iz Doma naroda Parlamenta FBiH pozdravljaju završetak Idejnog projekta kojim je napravljeni iskorak ka realiziranju projekta Južne interkonekcije koji će BiH osigurati alternativni izvor opskrbe plinom te omogućiti da postanemo dio europske mreže plinovoda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.