NAŠA TEMA

Nema „korona popusta“ na nekretnine

Nadamo se da će ipak biti bolje poslije 1. juna, kaže Babić <195> Vlasnici i dalje drže cijenu koja je bila i u februaru i početkom marta

Kupci i prodavači nekretnina čekaju da pandemija prođe. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

7.5.2020

Promet nekretnina praktično je zaustavljen, oni koji su htjeli prodavati oklijevaju, kao i oni koji su htjeli kupiti nekretninu, kazao je za „Avaz“ Timur Babić, direktor agencije za nekretnine „Neira Babić Real Estate“.

Nema poslovanja

Dodao je da svi čekaju da padnu cijene, a zbog krize povezane s pandemijom koronavirusa koja se zahvatila cijeli svijet.

- Međutim, koliko vidimo, cijene se ne snižavaju. Iznajmljivanje nekretnina također je u padu, svi oni koji su trebali doći u aprilu ili maju otkazali su. Nadamo se da će ipak biti bolje poslije 1. juna, radi se prije svega o osoblju ambasada i međunarodnih organizacija - pojasnio je Babić.

Prema njegovim riječima, pad cijena nije evidentiran na tržištu, ali mora se uzeti u obzir smanjenje obima poslovanja.

- Budući da nema poslovanja, teško je reći i koje su realne cijene na tržištu, ali kad je riječ o oglašavanju, cijene su zadržane praktično na istom nivou. Teško je znati kako će se ovo dugoročno odraziti na tržište, smanjeni su prihodi. Ako ovo potraje, bit će značajnih problema, već je bilo otkaza koji su uvjetovani drastičnim padom prihoda. Bilo je otkaza kod nas, ali to nije trajno, čim se tržište vrati u normalno stanje, mi ćemo primiti nazad radnike - istakao je Babić.

Odluke kupaca

Iz agencije „Sarajcity“ za „Avaz“ su kazali da su ograničenje kretanja građana i zatvaranje granica imali utjecaj na odluke kupaca da se sačekaju da „ovo prođe“ da bi donijeli odluku o kupovini nekretnine.

- Prije ograničenja kretnja imali smo nekoliko kupaca iz SAD i nekoliko iz EU koji su bili u Sarajevu i razgledali nekretnine. No, s kulminacijom pandemije ti su se kupci vratili u zemlje u kojima žive i automatski odustali, nadamo se privremeno, od kupovine. Tržište je u protekla dva mjeseca prisilno zamrznuto najviše iz razloga ograničenja kretanja i zatvaranja granica - pojasnili su.

Dodali su da je nezahvalno i teško govoriti o promjeni cijena u ovom trenutku.

- Nekretnine koje mi zastupamo nisu promijenile cijenu. Vlasnici i dalje drže cijenu koja je bila i u februaru i početkom marta. Neki potencijalni kupci su u svojim upitima o cijeni pitali ima li tzv. korona popusta na oglašenu cijenu - kazali su nam.

Popusti na kupovinu novih stanova

- O mogućem popustu na cijenu nekretnina mogu razmišljati i donositi odluke graditelji novih stanova, koji zavise od same prodaje da bi finansirali troškove izgradnje i svoje firme. Ali naredni ljetni period i otvaranje granica za dijasporu, kao i popuštanje mjera tokom pandemije bit će od velikog značaja za tržište i mi očekujemo određenu normalizaciju. Svakako, dugoročno gledano, i naše tržište će zavisiti od kretanja i trendova na svjetskom tržištu - poručili su iz agencije „Sarajcity“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.