IZVJEŠTAJI

U RS koronavirus do sada potvrđen kod 81 zdravstvenog radnika

Đaković-Dević dodala da se razmišlja o serološkim testiranjima koja bi pokazala kakav je kolektivni imunitet građana

Đаković-Dеvić: Prosječna starost preminulih je oko 70 godina. Fena

Avaz.ba / Fena

8.5.2020

Epidеmiоlоginja iz Institutа zа јаvnо zdrаvstvо Republike Srpske (RS) Јеlеnа Đаković-Dеvić istakla je danas da je od početka epidemije kod 81 zdravstvenog radnika potvrđen virus korona, koji je registriran u šest domova za starije osobe u tom bh. entitetu.

Pozitivno je 39 korisnika u tim domovima te 13 osoba koje su zadužene za njihovu njegu.

– Među novozaraženima, najveći je broj radnosposobnog stanovništva. Prosječna starost preminulih je oko 70 godina – kaže Đaković-Dević i potvrđuje da je smrtnost u RS trenutno veća nego u regionu, ali da se ti podaci mijenjaju i da se o definitivnim brojkama može govoriti tek po okončanju epidemije.

Nakon faze represivnih mjera, RS ulazi u period kada će do izražaja doći odgovornost građana.

– Od početka epidemije brojne su nepoznanice vezano za ovaj virus, ali preventivne mjere daju nabolje rezultate, koje moramo usvojiti kao dio našeg svakodnevnog ponašanja– naglasila je Đaković-Dević.

Dodala je da se razmišlja o serološkim testiranjima koja bi pokazala kakav je kolektivni imunitet građana.

– Time bismo dobili podatke koliko je ljudi zaraženo, a da nije imalo nikakve simptome – ističe ona.


Đaković-Dević: Preventivne mjere daju najbolje rezultate. Fena

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković podsjetio je da već četiri mjeseca rade na praćenju situacije u RS, od prvog slučaja zaraze, pa do danas, te da su izradili veći dio uputstava koja se odnosi na objekte u kojima će od 11. maja biti ublažene mjere.

– Cilj je da se sve javne ustanove i privrednici upoznaju o mjerama kojih će se morati pridržavati, kako bi se izbjeglo širenje zaraze. Zadovoljni smo ponašanjem naših građana kada je riječ o pridržavanju mjera zaštite – rekao je Zeljković na konferenicji za novinare u Banjoj Luci.

Od prvog potvrđenog slučaja zaraze u RS prošlo je nešto više od dva mjeseca.

Do sada je u RS potvrđeno 1.068 slučajeva novog virusa korona, oporavljenih je 391, a od posljedica Covida-19 preminula je 61 osoba.

RS je i dalje u fazi lokalne transmisije, a riječ je o povećanom broju oboljelih kod kojih se ne može identifikovati epidemiološka veza sa pozitivnim slučajevima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.