BORBA S PANDEMIJOM

Najavljeno veliko popuštanje mjera u FBiH

To je set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatraće se i prijevoz - javni prijevoz, usluge stomatologa, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata i čitav niz mjera, rekao Pehar

Pehar: U protekla 24 sata u FBiH je testirano 577 osoba. Avaz

Admir Jamaković / Avaz.ba

8.5.2020

Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je danas da je u protekla 24 sata zabilježeno 17 novih slučajeva pozitivnosti na novi korona virus. Najavio je veliko popuštanje mjera zabrane u narednoj sedmici ukoliko epidemiološka situacija ostane na trenutnom nivou.

Dodao je da je u protekla 24 sata testirano 577 osoba.

- 'U protekla 24 sata u FBiH je testirano 577 osoba, kod njih 17 je potvrđen korona virus. Najveći broj ovih slučajeva nalazi se u Zeničko-dobojskoj županiji, u Maglaju i Žepču, i ta dva grada u zadnjih nekoliko dana predstavljaju one lokalne zajednice gdje bilježimo najveći broj pozitivnih uzoraka. Zaključno s današnjim danom, 21764 osobe testirane su u FBiH , a covid potvrđen kod 973 osobe - rekao je on.

Naglasio je da je 535 pacijenata oporavljeno te da u toku jučerašnjeg dana ''nismo imali nijedan smrtni slučaj''.

Potom je najavio veliko popuštanje mjera zabrane u narednoj sedmici.

- Sljedeći tjedan bi se trebale donijeti zapovijedi kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju načina života na prostoru Federacije. To je set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatraće se i prijevoz - javi prijevoz, usluge stomatologa, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata i čitav niz mjera. Kroz naš plan, mi kontroliramo i pratimo epidemiološku situaciju na terenu. Ako ostane na ovoj razini, sljedeći tjedan se razmatraju i ove mogućnosti'', rekao je on.

Potom je pojasnio da će rad prvo biti dopušten objektima koji posjeduju bašte.

- 'Prvotna ideja je da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u objektu koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori - naglasio je Pehar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.