IGMAN BIR Televizija sutrašnji događaj će prenositi uživo

Ratna džamija domaćin programa obilježavanja Lejletul-Bedra

Učenje Bedrije stoljećima u Bosni i Hercegovini bio je znak sjećanja na šehide Bedra

Avaz.ba / Fena

U džamiji će se učiti Bedrija

Foto: Arhiv


Centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletul-Bedra bit će održan sutra navečer u Ratnoj džamiji na Igmanu.

BIR Televizija će emitovati specijalni program posvećen Bedru, s početkom u 20 sati, i ova televizija će jedina prenositi program uživo iz džamije na Igmanu, koji počinje u 20.45 sati programom Bedrije.

Jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine bilo je i učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi, u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru.

Učenje Bedrije stoljećima u Bosni i Hercegovini bio je znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema sa kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.

  • stručni tim koji je pripremio program povodom Dana Bedra

    stručni tim koji je pripremio program povodom Dana Bedra

    Foto: Arhiv


Bedrija se učila i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta, a na prostorima Islamske zajednice u BiH se učila u porodičnom krugu Merhemići, Mujezinovići i drugi, zatim u Tabačkom mesdžidu i tekiji "Nadmlini" u Sarajevu, a ovim programima je prisustvovao i reisu-l-ulema.

- Jedan od ukrasa tradicije bosanskih muslimana jeste pomen na šehide Bedra kroz program Bedrije. Mi smo odlukom reisu-l-uleme formirali stručni tim koji je pripremio program povodom Dana Bedra, a koji će Bedriju vratiti u okvire Islamske zajednice - izjavio je direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

Podsjetio je da se tokom perioda agresije na BiH naša domovina simbolično povezivala s Bedrom, te da se ta simbolika nastavlja i izborom da se upravo u Igmanskoj džamiji realizuje program Bedrije.

Sutrašnjem programu prisustvovat će zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, te vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

NA VRH

Podijeli članak na