VELIKI PROPUST Skandal se ne smiruje

MVP BiH uputilo protestnu notu zbog sporne markice

MVP BiH iskazuje nadu da ovaj nemio događaj na pokušaju revizije historijskih činjenica, neće utjecati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosne između naših država.

S.K./Avaz.ba

MVPBiH: Ministarstvo iskazuje nadu da se radi o nenamjernom propustu

Foto: Avaz


Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je protestnu notu Ambasadi Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini zbog poštanske markice na kojoj je predstavljena karta Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost povodom promocije poštanske marke sa mapom ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) na kojoj je, između ostalih, uključena i teritorija nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine. Ministarstvo iskazuje nadu da se radi o nenamjernom propustu Pošta Sjeverne Makedonije koji će oštro osuditi i Vlada Republike Sjeverne Makedonije", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

  • Sporna markica je povučena

    Sporna markica je povučena

    Foto: Agencije


Ministarstvo ukazuje na posebnu težinu ovog čina jer, kako su naveli, dolazi na dan obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom i Dana Evrope koji svjedoče periodu mira i prospreriteta nakon ideoloških tvorevina koje su terorizirale i razdvajale građane Bosne i Hercegovine unatoč njenoj historijskoj inkluzivnosti i multietničnosti.

"MVP BiH pozitivno gleda na izvinjenje koje su Pošte Sjeverne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamjerne greške, te na njihovu odluku o povlačenju sporne poštanske marke iz opticaja kojom su probudili duhove prošlosti koje su na ovom prostoru uzrokovale stradanje stotina hiljada nedužnih žrtava pod ustaškim režimom", istaknuto je iz MVP-a BiH.

Navodi se kako MVP BiH stoga iskazuje nadu da ovaj nemio događaj na pokušaju revizije historijskih činjenica, neće utjecati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosne između naših država.

Inače, premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski smijenio je danas čitavo filatelističko vijeće, a poništena je i sporna poštanska markica na kojoj je predstavljena karta Nezavisne Države Hrvatske (NDH), izjavio je ambasador BiH u Skoplju Dragan Jaćimović.

Više o temi Ministarstvo vanjskih poslova BiH

NA VRH

Podijeli članak na