U PROTEKLA 24 SATA

U BiH još 24 osobe zaražene koronavirusom

Ukupno je 735 uzoraka

Alen Šeranić. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

11.5.2020

U Republici Srpskoj u protekla 24 sata testirano je ukupno 735 uzoraka, od čega je 24 pozitivno na koronavirusPotvrdio je ovo jutros ministar zdravlja RS Alen Šeranić, navodeći da je riječ o 12 žena i 12 muškaraca. 

- Devet muškaraca je srednje životne dobi, jedan mlađe i dvije osobe su starije životne dobi. Kada je u pitanju starosna struktura kod žena, četiri su starije životne dobi, pet mlađe i tri su srednje životne dobi. Deset osoba je iz Banje Luke, a po tri iz Laktaša, Bosanskog Broda i Doboja, po dvije iz Čelinca i Bosanske Gradiške i jedna sa prijavljenim prebivalištem u Driniću - rekao je Šeranić. 

Kod devet osoba je potvrđeno da se radi o bliskim kontaktima s osobama kod kojih je ranije potvrđen koronavirus, dok ostali nisu naveli jasnu vezu sa ranije potvrđenim slučajevima. 


U protekla 24 sata testirano je još 80 radnika UKC RS, čiji su svi nalazi bili negativni, pozitivan test na koronavirus bio je pozitivan kod jednog doktora, potvrdio je Šeranić, a svi testirani radnici iz drugih zdravstvenih ustanova su imali negativan nalaz. 

Testirano je još 130 vaspitača, odnosno radnika u vrtićima i Banjoj Luci i Čelincu, te 39 radnika predškolskih ustanova u Prijedoru i Čelincu, čiji su nalazi također negativni. 

Šeranić je potvrdio da je Komisija za vanredni stručni nadzor u UKC RS 4. maja, počela s aktivnostima utvrđivanja uzroka smrti trudnice u ovom Kliničkom centru. 

Do sada je u RS potvrđeno 1.129 osoba zaraženih virusom Covid-19, dok su preminule 74 osobe. 

U UKC RS na liječenju je 129 osoba s potvrđenim virusom, a 44 pacijenta imaju tešku kliničku sliku. Dvije osobe su na respiratoru, a tri na mehaničkoj ventilaciji, a tri pacijenta se liječe uz podršku kiseoničke maske. U ostalim bolnicama od Covid-19 liječe se 84 osobe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.