PRAVOSUĐE

VSTV BiH danas o zaključcima s prošle sjednice

Rad pravosudnih institucija mora biti usklađen sa odlukama nadležnih kriznih štabova i drugih nadležnih organa za upravljanje krizom na području nadležnosti svake pojedinačne institucije

VSTV BiH. Avaz

Srna

12.5.2020

Pred članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH danas bi trebalo da se nađe informacija o realizaciji zaključaka sa elektronske sjednice  održane 30. aprila, kada je odlučeno da rad pravosudnih institucija mora biti usklađen sa odlukama nadležnih kriznih štabova i drugih nadležnih organa za upravljanje krizom na području nadležnosti svake pojedinačne institucije.

Vijeće je tada stavilo van snage prethodne i usvojio novu odluku o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima u BiH tokom trajanja epidemije koronavirusa.

Iz VSTV su nakon sjednice napomenuli da sve odluke o liberalizaciji mjera rada u pravosudnim institucijama moraju biti srazmjerne trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području rada svake institucije koja se mora svakodnevno pratiti, te u skladu sa njom uvoditi ili ublažavati mjere.

Predsjednici sudova i glavni tužioci imaju obavezu i da preduzimaju sinhronizirane i koordinirane mjere i liberalizuju mjere u oblasti krivične nadležnosti.

Obavezni su i da, prema odluci VSTV-a, do 15. maja uvedu puno radno vrijeme onih koji dolaze na posao, te odrede optimalan broj nosilaca pravosudnih funkcija i radnika koji dolaze na posao u skladu sa prostornim mogućnostima svake pojedinačne pravosudne institucije za rad u uslovima socijalne distance, te zdravstvene i epidemiološke zaštite svih koji dolaze na posao i lica koja po pozivu dolaze u pravosudne institucije.

Sud BiH. Avaz

U odluci VSTV-a sa prošle sjednice, između ostalog, navedeno je da su predsjednici sudova i glavni tužioci dužni sačiniti plan liberalizacije mjera u institucijama kojima rukovode i dostaviti ga VSTV-u BiH, ministarstvima pravde i advokatskim komorama.  

Ročišta je moguće organizirati i zakazivati samo u prostorijama u kojima je moguće osigurati adekvatnu socijalnu distancu svih prisutnih i konstantno prirodno provjetravanje, vodeći računa o hitnosti i starosti predmeta, te broju učesnika u postupku.

Radno vrijeme Suda BiH od danas do 18. maja bit će od 9 do 14:30 sati, a od 18. maja od 8 do 16 sati. Raspored sudija i osoblja ostaje nepromijenjen u skladu sa naredbom od 25. marta, a raspoređuju se tako da će ih polovina od ukupnog broja raditi u Sudu, a druga polovina od kuće, potvrdio je ranije Srni predsjednik ove pravosudne institucije Ranko Debevec.

Na sjednici VSTV-a naći će se i odluka o organizaciji rada u VSTS-u BiH, kao i odluka o organizaciji rada Sekretarijata za vrijeme pandemije koronavirusa, najavljeno je iz VSTV-a.

Pred članovima trebalo bi da se nađe i presjek tehničkih pretpostavki za liberalizaciju rada sudova i tužilaštava.

VSTV BiH bi trebalo da ponudi i mišljenje na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, kao i na Prijedlog/Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Među imenovanjima koja bi trebalo da se nađu pred članovima Vijeća je i imenovanje sudija porotnika u Osnovni sud u Banjaluci.

Sjednica VSTV-a zakazana je za 12 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.