SARAJEVO

Federalna vlada prihvatila zaduženje IBRD-a za realizaciju Projekta registracije nekretnina

Rashodi i izdaci na gotovinskoj osnovi iznose 642,4 milijuna KM, što je 72 posto ukupno obračunatih rashoda i izdataka u tekućem razdoblju, navodi se u saopćenju

Održana 222. sjednica. Agencije

Avaz.ba

12.5.2020

Redovna, 222. sjednica Vlade FBiH održana je danas. Na sjednici prisustvuje premijer FBiH Fadil Novalić, Jelka Miličević i Vesko Drljača, dok ostali članovi Federalne vlade u radu sjednice učestvuje putem video linka. 

U izvještaju o izvršenju Proraćuna FBiH u prva tri ovogdišnja mjeseca, koji je usvojen na današnjoj sjednici navodi se da je proračun FBiH je od 1. januara do 31. marta 2020. godine ostvario ukupne prihode od 996,3 milijuna KM, što je 20 posto od planiranog. Od toga su porezni prihodi iznosili 871,7 milijuna KM, neporezni 117,4 milijuna KM, te primici od financiranja 7,2 milijuna KM.

- Integriranjem Federalnog zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje u Proračun došlo je do skoro dvostrukog povećanja Proračuna, tako da se realno ne može izvršiti poređenje ukupnih prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupno obračunati rashodi i izdaci za prvi kvartal 2020. godine iznose 893,7 milijuna KM, što je 18 posto u odnosu na planirane. Rashodi i izdaci na gotovinskoj osnovi iznose 642,4 milijuna KM, što je 72 posto ukupno obračunatih rashoda i izdataka u tekućem razdoblju- navodi se u saopćenju. 

Između ostalog, navodi se da je Federalna vlada prihvatila zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju Projekta registracije nekretnina - dodatno finansiranje, u iznosu do 7.179.487 eura, što je oko 36 posto od ukupno 20.000.000 eura odobrenih Bosni i Hercegovini. 


Održana 222. sjednica. Agencije

Osnovni cilje i svrha ovog projekta je kako navode unaprjeđenje kvalitete, efikasnosti i djelotvornosti usluga registracije nekretnina kroz osiguranje točnih, ažurnih, usaglašenih i dostupnih podataka o nekretninama, što u konačnici rezultira osiguranjem pravne sigurnosti u prometu nekretninama. 

- Također, cilj je proširivanje i harmonizacija zemljišno-knjižne i katastarske evidencije u još 100 urbanih katarstarskih općina na području Federacije BiH s krajnjim ciljem zamjene i/ili uspostave zemljišne knjige u tim katastarskim općinama po podacima nove katastarske izmjere i povećanje broja izravnih korisnika za 200.000, obzirom da tekući projekt registracije nekretnina osiguravaju usuglašene podatke o nekretninama i riješena pitanja prava vlasništva u 243 urbane općine u Federaciji BiH- napisano je u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.