AFERA RESPIRATORI

Vlado Adamović za "Avaz": Sada je sve jasnije, platili smo nešto što nam nije potrebno

Tužilac može u svakom momentu odlučiti da ima dovoljno dokaza da podigne optužnicu, kaže Adamović

Vlado Adamović: Tužilaštvo sada ima više elemenata. Avaz

Piše: A. Ka. / Avaz.ba

12.5.2020

Nakon što se jučer saopćenjem oglasilo Tužilaštvo BiH u kojem, između ostalog, stoji da nabavljeni ventilatori iz afere ''Respiratori“, a koji su plaćeni 10,5 miliona maraka, nisu preporučeni za korištenje u jedinicama intenzivne terapije, digla se nova prašina u javnosti.

Vlado Adamović, sarajevski advokat i bivši sudija, kazao je za „Avaz“ da su „sada stvari jasnije“.

To se mora ispitati

- Sredstva su potrošena iz budžeta. Sredstva su proslijeđena Civilnoj zaštiti (FUCZ, op. a.) na raspolaganje da pribavi ono što je neophodno. Morali su provjeriti šta je neophodno i to nabaviti. Ova analiza sada sve mijenja, jer smo platili stvar koja nije potrebna. Znači da je neko potrošio nenamjenski novac i kupio neodgovarajuću stvar. To se mora ispitati, a onda će neko biti pozvan da odgovara - pojasnio je Adamović.

Na naše pitanje ima li sada Tužilaštvo dovoljno elemenata i dokaza da podigne, eventualno, optužnicu, Adamović je rekao:

- Ne, sada je istraga. Međutim, Tužilaštvo sada ima još više elemenata ako se uzme u obzir ovo što su do sada prikupili. Tužilac može u svakom momentu odlučiti da ima dovoljno dokaza da podigne optužnicu. Također, treba se utvrditi je li odgovorna jedna ili više osoba i tek onda bi mogla biti podignuta optužnica.

Vlado Adamović. Avaz

Podsjećamo, tim tužilaca Tužilaštva BiH na ovom predmetu počeo je s radom 4. maja. Do sada je pribavljeno mnoštvo podataka i informacija o predmetnoj nabavci, a uporedo se vrše i vještačenja.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tokom pretresa prostorija Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i kompanije “Srebrena malina” izuzeli su originalne ugovore o nabavci 100 respiratora iz Kine u BiH koji su plaćeni 10,5 miliona maraka.

Pet sati pretres

Tokom pretresa, koji je trajao skoro pet sati, SIPA je izuzela i druge dokumente koji se odnose na zaključivanje posla između FUZC-a i “Srebrene maline” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.