INTERVJU

Sadik Ahmetović: Smetam onima koji su skrivali Karadžića

Žao mi je što su neke tuzlanske nevladine organizacije povjerovale montiranim izjavama iz arhiva NVO ''Lara'' i MUP-a RS, kaže direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla

Ahmetović: Nije bilo nijednog dokaza protiv mene. Avaz

Razgovarao: Fahir Karalić / Avaz.ba

13.5.2020

Bivši ministar sigurnosti Sadik Ahmetović nedavno je izabran za direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla. U intervjuu za „Dnevni avaz“ Ahmetović, između ostalog, pojašnjava detalje imenovanja, reakcije javnosti te kome i zašto smeta.  

- Na ponovljenom konkursu sam bio jedini kandidat za direktora Doma i, u skladu s procedurama institucija i Vlade TK, komisija za izbor je konstatirala da posjedujem sve zakonom predviđene reference i uvjete da mi Vlada da saglasnost na izabranu funkciju, što je i učinila - kazao je Ahmetović.


Pouzdani dokazi

Grupa nevladinih organizacija (NVO) uputila je otvoreno pismo u kojem izražavaju negodovanje zbog Vašeg imenovanja. Kako to komentirate?

- Istina je da je grupa nevladinih organizacija uputila otvoreno pismo, a većinu organizacija je okupila NVO ''Lara'' Bijeljina. Ista ona NVO koja je učestvovala u montiranju afere meni i još 11 osoba iz Srebrenice i Bratunca zajedno s policijom RS prije deset godina. Postoje pouzdane informacije i dokazi da se radi o organizaciji koja je bila na spisku pomagača koji su učestvovali u skrivanju ratnog zločinca Radovana Karadžića i koja je bila pod opservacijom međunarodnih sigurnosnih snaga u BiH.

Bilo je tu i nevladinih organizacija iz Tuzle...

- Žao mi je što su neke tuzlanske nevladine organizacije povjerovale lažima i montiranim izjavama iz arhiva ''Lare'' iz Bijeljine i MUP-a RS, a da pri tome nisu vjerovali institucijama BiH i SIPA-i koje su vodile i provjeravale navode iz montirane afere u mom slučaju i u slučaju još jedanaest osoba iz Srebrenice. Bilo bi dobro da se NVO ''Lara'' iz Bijeljine, koja se bavi pitanjima zaštite djece, očituje o ubistvima djece u Bijeljini iz porodice Sarajlić i izvrši pritisak na Okružno tužilaštvo da se kazne počinioci s obzirom na to da se zna da je to učinila Specijalna jedinica MUP-a RS, a nadzor redovna policija MUP-a iz Bijeljine.

Ahmetović: Nije bilo nijednog dokaza protiv mene. Avaz

Policijske agencije

Navode se i afere iz vremena dok ste bili ministar sigurnosti. Jeste li optuženi, odnosno je li u toku neki proces koji bi ometao Vaše imenovanje?  

- O montiranoj aferi od MUP-a RS izjasnilo se Tužilaštvo BiH, koje je, zajedno s policijskim agencijama sa SIPA-om na čelu, prikupljalo informacije pod nadzorom OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija koje su u tom vremenu pratile rad Tužilaštva. Na osnovu svih prikupljenih informacija, Tužilaštvo BiH je donijelo odluku da nema niti jednog dokaza ili razloga da se u ovom predmetu otvori bilo kakva istraga protiv mene, ali i drugih 11 osoba koje se spominju u ovom slučaju. Nikada nisam optužen za bilo šta niti se u ovom trenutku protiv mene vodi bilo kakav sudski postupak.

Lista terorističkih organizacija

Zašto su Vam, kako kažete, montirali aferu?

- Razlozi za montiranje afere tiču se straha od predmeta uhapšenih pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a, koji su strijeljali 80 posto Srebreničana, na čijem sam pronalaženju i privođenju intenzivno radio zajedno s tužilaštvom. Poznato je da su MUP i Specijalno tužilaštvo RS pokušali podmetnuti listu terorističkih organizacija, među kojima su uglavnom poznate ličnosti i organizacije iz Sarajeva i na takav način bez ijednog argumenta optužiti Bošnjake za terorizam u BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.