OKOM KAMERE

Građani jedva dočekali: Bašte kafića širom BiH pune gostiju

Ekipe "Avaza" obišle su najprometnije ulice Sarajeva, Zenice, Tuzle, Trebinja, Banovića, Bosanske Gradiške...

Piše: E. D. A. / Avaz.ba

13.5.2020

Pune sarajevske bašte - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Brojni građani širom zemlje, jedva su dočekali današnji dan. Nakon skoro dva mjeseca, bašte kafića i restorana su otvorene. 

Ekipe "Avaza" obišle su najprometnije ulice Sarajeva, Zenice, Tuzle, Trebinja, Banovića, Bosanske Gradiške...

Sarajevska ulica Ferhadija i Baščaršija ponovno su oživjele i preplavljene građanima koji su iskoristili lijepo vrijeme za druženje. Među ugostiteljskim objektima ima i onih koji još nisu otvorili vrata nego i danas čiste i pripremaju bašte za ponovni rad, nakon duže pauze. 

Među onima koji su dan odlučili iskoristiti uz kafu sa prijateljima uglavnom su penzioneri i starosna skupina iznad 65 godina, kojoj je veći dio vremena bio u potpunosti zabranjen izlazak vani.

Nakon dva mjeseca počeli su sa radom kafići u Banovićima, što su građani dočekali sa radošću i već ranim jutrom počeli pristizati u svoje omiljene kafiće.

Na gradskom trgu je življe, prazne ulice je zamijenio žamor iz bašta ugostiteljskih objekata i muzika. Ugostitelji su sretni što su dočekali prve goste ponovo, a vrijeme dok nisu radili iskoristili su za čišćenje i uređenje objekata. Kako bi spriječili eventualnu pojavu koronavirusa i ispoštovali sve mjere, napravili su novi i raspored stolova sa predviđenom distancom.

Svi ugostiteljski objekti zatvoreni su od 18. marta.

Zenica: Bašte pune gostiju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Brojni građani Zenice, također, su s nestrpljenjem dočekali da brojni ugostiteljski objekti u ovome gradu konačno otvore bašte, gdje su uživali već prve sinoć, a neposredno nakon što im je omogućen rad.

Ipak, prava ekspanzija Zeničana na prvu kafu u vrijeme pandemije koronavirusa bila je jutors i oko podneva, kada je bilo gotovo nemoguće pronaći objekat koji ne radi, ali i u kojem nema gostiju.

Da se život vraća, govori podatak da je i zenička zelena pijaca bila krcata brojnim građanima, a koji su jučer, inače pazarnog dana u gradu čelika, došli kupiti potrebno voće i povrće.

Ostali dijelovi grada, a posebno glavno gradsko šetalište, također, su bili prepuni šetača i građana Zenice, koje je, pored ublaženih mjera, na ulice grada izmamilo sunce i ugodne temperature.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.