PROJEKTI Zasjedao Operativni tim za praćenje realizacije

Prva transverzala ostaje prioritet Vlade Kantona Sarajevo

U narednih mjesec do mjesec i po očekuje se raspisivanje tendera za odabir izvođača radova na tunelu Kobilja glava

Avaz.ba / Fena

Radovi na Prvoj transverzali: Ubrzati će se saobraćaj

Foto: Avaz


Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale održao je danas svoj prvi sastanak sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo u novom sazivu, radi potpune razmjene najznačajnijih informacija vezanih za izgradnju ove izuzetno značajne saobraćajnice.

Sastankom je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, a prisustvovali su mu ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, pravobranilac KS Kemal Karić, načelnici općina Centar i Vogošća Nedžad Ajnadžić i Edin Smajić, direktori Zavoda za izgradnju KS i Zavoda za planiranje razvoja KS Mirza Hulusić i Hamdija Efendić, te predstavnici Općine Novo Sarajevo.

Nenadić je poručio da projekt Prve transverzale ostaje prioritet Vlade Kantona Sarajevo.

- Njenom izgradnjom bit će ubrzan protok saobraćaja i smanjene gužve u gradu. S obzirom da će se realizicija ovog projekta pozitivno odraziti i na razvoj privrede u Kantonu Sarajevo, jer će uz transverzalu biti i nekoliko pratećih objekata, nastojat će se, uprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji, iznaći potrebna finansijska sredstva - naglasio je Nenadić.

  • Rušenje objekata u ulici Halida Kajtaza

    Rušenje objekata u ulici Halida Kajtaza

    Foto: Avaz


Direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač je informisao prisutne da su jučer srušene kuće s dvije stambene jedinice u ulici Halida Kajtaza 2 i 4, a koje se nalaze na trasi buduće Prve transverzale.

Dodao je da se s tim započelo nakon što je Direkcija za puteve KS dostavila Općini Centar izjavu kojom je potvrđeno da se odriče prava na žalbu na rješenje kojim se Kantonu Sarajevo odobrava uklanjanje tog stambenog objekta.

Kovač je istakao kako se time stvara imovinsko-pravni osnov za početak radova na izgradnji prve dionice Prve transverzale od ulice Halida Kajtaza do ulice Braće Begić.

Po riječima direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirze Hulusića, rušenje objekata na trasi Prve transverzale je pozitivan primjer kako se zajedno može ostvariti zacrtano.

- Ovakvi projekti zahtijevaju učešće više od 20 institucija, među kojima su najvažnije općine i sudovi, kao i Direkcija za puteve, koja vrši izgradnju. Vrlo je važno da svi budemo iskoordinirani, jer nam je zajednički cilj isti, a to je završetak projekta Prve transverzale - potcrtao je Hulusić.

Lokacija je, po mišljenju direktora Hulusića, opterećena privatnim vlasništvima, a eksproprijacija tih parcela je izvršena tokom 2019. i ovo rušenje objekata je rezultat tih aktivnosti.

  • S današnjeg sastanka

    S današnjeg sastanka

    Foto: Vlada KS


Na današnjem sastanku je zaključeno da dinamički akcioni plan aktivnosti na izgradnji Prve transverzale izrade zajedno kao implementatori projekta Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju KS.

Kako je pojasnio direktor Kovač, u planu će biti sva dokumentacija kojom raspolažu u toj direkciji, ali i ona koja im nedostaje.

Svi učesnici sastanka su se suglasili da se na spomenutoj trasi nalazi još nekoliko objekata koji moraju biti srušeni kako bi uslovi za gradnju bili u potpunosti ispunjeni, bar kada su u pitanju fizičke prepreke za gradnju saobraćajnice.

Na sastanku je najavljeno i kako se u narednih mjesec do mjesec i po dana očekuje raspisivanje tendera za odabir izvođača radova na tunelu "Kobilja Glava", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

NA VRH

Podijeli članak na