PARLAMENT BiH Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma

Krišto: Neprimjereni i zlonamjerni napadi na kardinala Puljića

Ministarstvo nema nikakvih mogućnosti da djeluje, niti zbog ugrožavanja prava i slobode organizatora mise, niti zbog ugrožavanja prava i sloboda drugih koja su očito ugrožena, rekao Mahmutović

Avaz.ba / Fena

Krišto: Pitanje uputila Mahmutoviću

Foto: Fena


Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto je na današnjoj sjednici tog doma uputila pitanje zamjeniku ministra za ljudska prava i izbjelice BiH Dževadu Mahmutoviću u vezi sa situacijom nastalom zbog najava održavanja mise za žrtve Bleiburga sutra u Sarajevu.

Pitala je šta je to Ministarstvo poduzelo i šta namjerava poduzeti u vezi „organiziranog napada na vjerska prava i slobode, ljudska prava uzoritog kardilana Vinka Puljića kao i na vjerske osjećaje katolika i hrvatskog naroda u BiH, jer ovim  napadima došlo je do kršenja odredbi Evropske konvecije za ljudska prava, odredbi Ustava BiH i odredbi temeljnog ugovora između Svete stolice i BiH“.

- Na žalost, svjedoci smo ovih dana neprimjerenih i zlonamjernih napada na uzoritog kardinala Vinka Puljića kao i na Katoličku crkvu u BiH zbog svete mise koja bi se u Katedrali u Sarajevu trebala održati u spomen na nevine žrve blajburške tragedije. Ovaj orkestrirani napad na kardinala Puljića i pokušaj da se sveta misa za nevine blajburške žrtve prikaže kao provokacija i pokušaj rehabilitacije ustaštva, zapravo je ništa drugo doli vrijeđanje vjerskih obreda, ograničavanje slobode vjeroispovjesti u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike, narušavanje temeljnih ljudskih sloboda, pa samim time i pokušaj zabrane sjećanja na nevine žrtve - navela je, između ostalog, Krišto.

Mahmutović je odgovorio da su u tom ministarstvu, postupajući u skladu sa Zakonom o slobodi vjere i pravima crkava i vjerskih zajednica u BiH, zatražili informaciju od nadbiskupa vrhbosanskog o tome šta se priprema, ko je organizator i sve što je u vezi sa održavanjem ove najavljene mise.

Mahmutović kaže da u informaciji koju potpisuje kardinal Puljić stoji da se misa organizuje za žrtve križnog puta koje su bez suda pobijene i strašno masakrirane. Misa će, zbog stanja sa koronavirusom, biti služena u Katedrali u Sarajevu bez prisustva vjernika.

Kako je naveo, u dostavljenom materijalu kardinal je istaknuo da se digla politička i medijska hajka, naročito od članova Predsjedništva.

- Ovakva hajka je, prema mišljenju kardinala stvorila klimu netrpeljivosti, gdje je ugrožen njegov život i tolikih katolika, kako kaže. U informaciji kardinala Puljića stoji da oni ne mogu raditi na smirivanju ovih tenzija, jer nemamo medije koji jednakopravno vrednuju argumente - kazao je Mahmutović.

Po njegovim riječima, kardinal Puljić se ogradio od nastale klime, a kako kaže, o svemu je upoznao i Vatikan.

- Želim vas podsjetiti da prema našem Zakonu o slobodi vjere, pored ovih argumentiranih činjenica koje ovdje iznosi kardinal Puljić, u zakonu stoji da crkve i vjerske zajednice ne smiju djelovati svojim sadržajem i načinom obavljanja vjerskih obreda i drugih očitovanja vjere, koji su protivni pravnom poretku, javnoj sigurnosti, moralu, ali i na štetu života i zdravlja, odnosno na štetu prava i sloboda drugih - naveo je Mahmutović

Na žalost, dodao je on, prema istom ovom zakonu, ovo Ministarstvo nema nikakvih mogućnosti da djeluje, niti zbog ugrožavanja prava i slobode organizatora mise, niti zbog ugrožavanja prava i sloboda drugih koja su očito ugrožena.

- Zbog svega ovoga, ali i nemogućnosti da išta drugo poduzmemo, obavijestili smo Ministarstvo sigurnosti o ovim navodima i zatražili da poduzmu mjere iz njihove nadležnosti - kazao je Mahmutović.

Krišto se zahvalila na odgovoru kojim, kako je navela, nije zadovoljna, te je zatražila da joj se  dostavi odgovor u pisanom obliku.

Više o temi Borjana Krišto

NA VRH

Podijeli članak na