AFERA ASIM

Šta je Dževad Mahmutović izjavio na suđenju Sarajliću

Da je bilo ikakvih opstrukcija, SDA bi dobila primjedbu na proces, a mi nismo imali nikakvih primjedbi na cijeli izborni proces, kazao je Mahmutović

Dževad Mahmutović i Asim Sarajlić. FENA / AVAZ

A. O. / BIRN BIH

9.12.2022

U nastavku suđenja Asimu Sarajliću i ostalima, optuženima za davanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Odbrane kazao je da optuženi Sarajlić nije mogao biti uključen u unutarstranački izborni proces bez obzira na fukncije koje obnaša u Stranci demokratske akcije (SDA).

Dževad Mahmutović kazao je da je član SDA već trideset godina i da obnaša nekoliko unutarstranačkih funckija, te da je bio jedan od kreatora Statuta i izbornog postupka stranke. Ispričao je da je trenutno zaposlen na poziciji zamjenika ministra ljudskih prava i izbjeglica, te kao profesor na nekoliko univerziteta u BiH.


Bez primjedbi

On je kazao da svaki član Skupštine, po Statutu stranke, ima prava i obaveze, ali da nije određena sankcija za nepoštivanje obaveza, iako je on zagovarao da se svaki član, koji se tri puta ne odazove na sjednicu ili poziv, sankcioniše smjenjivanjem s te pozicije. Kazao je da, bez obzira na pozicije unutar stranke, niko nema dodatne nadležnosti na izborni proces, osim izborne komisije koja ga provodi.

Na pitanje Sarajlićevog branioca Nermina Mulalića, da li je njegov branjenik opstruisao izborni proces u stranci, svjeodok je kazao da nije.

- Da je bilo ikakvih opstrukcija, SDA bi dobila primjedbu na proces, a mi nismo imali nikakvih primjedbi na cijeli izborni proces - kazao je Mahmutović.

On je kazao da je Semir Efendić nakon održanih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA uputio pismo koje nisu mogli pravno i formalno definisati kao žalbu ili primjedbu, zbog čega su ga odbacili i naložili kantonalnoj Izbornoj komisiji stranke da dostave sve dokaze.


Više od trideset dokaza

- Predsjednik stranke je na toj sjednici bio nervozan i jako ljut, on je tražio da se to sve ispita - kazao je Mahmutović.

Dodao je da su tokom analiziranja dostavljenih dokaza dobili dvije fotografije glasačkog listića za koje nije siguran da nisu montirane, tvrdeći čak i da, ako je neko želio ugroziti integrtitet tog procesa, ta dva glasa ne bi mogla promijeniti rezultat, jer je Prevljak imao 50 glasova, a Efendić 40.

Tužiteljica kantonalnog tužilaštva Lejla Kurtanović uložila je više od trideset potkrepljujućih dokaza u sudski spis, čime je dokazni postupak Tužilaštva okončan.


Nastavak suđenja

Uz Sarajlića se terete i Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović da su od 20. do 25. februara 2020. godine ugovorili sastanak sa delegatom za Izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA), Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.

Kako se u optužnici navodi, oni su Tvrtkoviću – korištenjem pozicija u SDA –obećali da će zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku.

Suđenje će se nastaviti 23. decembra kada je planirano saslušanje vještaka, kao posljednjeg svjedoka Odbrana, te ulaganje materijalnih dokaza, čime bi se dokazni postupak Odbrana završio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.