SARAJEVO

Tegeltija poručio: Vijeće ministara će osigurati sredstva za lokalne izbore

Izbori raspisani za oktobar

Zoran Tegeltija. Arhiv

Srna

15.5.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da ova institucija ima mogućnost da donese odluku o osiguravanju sredstava za izbore, čak i u privremenom finansiranju.

- Pozivam Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da nastavi sa pripremom lokalnih izbora, a da pitanje finansiranja ostavi Vijeću ministara - rekao je Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na pitanje poslanika Sanje Vulić (SNSD) kad će biti dostupna sredstva za lokalne izbore, koji su raspisani za oktobar.

Vulić je tokom diskusije tvrdila da novi predsjednik CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina "ucjenjuje Parlament BiH i Vijeće ministara BiH, kao i sve građane".

- Danas sam saznala da je ona i snaha jednog od kolega iz SDA. Pretežno kad snahe dođu u neku novu porodicu, trude se da budu poslušne pa barem joj objasnite da nema pravo da ucjenjuje BiH imajući u vidu da je 90 posto opština i gradova osiguralo sredstva za izbore, a sredstva koja treba da osigura Vijeće ministara, bit će dostupna pa gospođa nema razlog da se tako bahato ponaša - kaže Vulić.

Zoran Tegeltija. Arhiv

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ) postavila je pitanje Ministarstvu za ljudska prava o tome šta je do sada preduzeto povodom "organiziranog napada na vjerska prava i slobode te ljudska prava nadbiskupa vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljića, kao i na vjerske osjećaje katolika i hrvatskog naroda u BiH".

Zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović odgovorio je da je o cijelom slučaju obaviješteno Ministarstvo sigurnosti.

On je naveo da Zakon o vjerskim slobodama u BiH kaže da crkve i vjerske zajednice ne smiju činiti djela protivna ustavnopravnom poretku BiH, kao ni aktivnosti koje mogu ugroziti zdravlje i život ljudi.

Krišto nije bila zadovoljna odgovorom i dodala je da je kardinal Puljić upozorio pisanim putem da su ugroženi i njegov i životi katolika u BiH zbog najavljenih građanskih protesta uoči sutrašnje mise u sarajevskoj Katedrali, koja je posvećena pobijenima u Blajburgu.

Ona smatra da se medijska hajka u vezi sa misom diže radi skretanja pažnje s brojnih afera u BiH, poput afere "Respiratori", i drugih primjera netransparentnog trošenja javnog novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.