SARAJEVO

Danas misa za žrtve Blajburga

Misu će predvoditi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić

Katedrala Srca Isusova. Avaz

Piše: S. K. / Avaz.ba

16.5.2020

U sarajevskoj Katedrali Srca Isusova danas će u 12.15 sati početi misa posvećena žrtvama Blajburga, a koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Misa će biti direktno prenošena, a osim svećenika, zbog mjera kriznih štabova, bit će prisutno tek 20 vjernika.

Sama najava misnog slavlja u Katedrali izazvala je različite reakcije, koje traju već danima.

- Propovijed će biti poruka da svako zlo, svaki zločin, jest zločin bez obzira tko ga napravio. I ne možemo nikada izjednačiti se s nijednim zločinom. Moramo se ograditi. Tko se ne ograđuje od zločina postaje dio zločina. Isto tako, ne može se zločinom zločin braniti.

Misu će služiti kardinal Puljić. Avaz

To su principijelne stvari i zato sam iz evanđeoskog duha rekao: ''Isus je poručio, istina će vas osloboditi.'' Ako želimo graditi pomirenje i mir međusobno, moramo imati hrabrosti svaku stvar nazvati pravim imenom, moramo imati hrabrosti istinu prihvatiti i tako međusobno povjerenje graditi - kazao je Puljić. 

Na drugoj strani su nevladine organizacije te udruženja koja tvrde da upravo zbog zločina koji su pripadnici NDH učinili u Sarajevu misu nije trebalo slaviti u Katedrali. Većina njih je pozvala kardinala da preispita odluku o održavanju mise.

Autoriteti Katoličke crkve u BiH naglasili su da je njihov posao da organiziraju liturgiju, molitvu i slavlja i da im to niko ne smije i ne treba zabraniti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.