INTERVJU

Kardinal Puljić: I ja sam protiv ideologije ustaštva, doživio sam najogorčeniju harangu

Sarajevo nije bilo izbor, nego nužna potreba

Kardinal Vinko Puljić. Screenshot

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

20.5.2020

Misa za Blajburg, koja je održana u subotu u glavnom gradu BiH, jedna je od najogorčenijih harangi koja se dogodila protiv mene i katoličke crkve u Sarajevu, rekao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu za Radio Mariju i Katolički tjednik.

- Sarajevo nije bilo izbor, nego nužna potreba, jer nisam mogao izići iz BiH. Mogu se razni motivi izvući iz te harange, sigurno jedna od tih je i predizborna kampanja ili da se skrene pažnja s drugih događanja u BiH, a taj cilj je da ono što se nije ostvarilo u ratu, da se sada ostvari, da se nije istjeralo katolike, oni su ostali, možda je to sad jedna tendencija. Ne bih rekao da to svi misle, a neki sigurno misle - rekao je kardinal Puljić. 


Kardinal Puljić: Najogorčenija haranga na mene i crkvu. Screenshot

Komentirajući Rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima, koja je danas usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kojom se zabranjuju komemoracije žrtvama Blajburga, kardinal je rekao kako politika ima svoja razmišljanja, a crkva svoja. 

- Crkva ne moli za ustaše, crkva ne moli za zločince, moli za ljude koji su žrtva, za njihove duše. Mi time što molimo za pokojne, ne stavljamo se u njihovu osudu, nego jednostavno molimo, to je naša kršćanska družnost. Nisam upoznat s tom Rezolucijom, ali mislim da je nisu napravili iz ljubavi prema BiH. I ja sam protiv ideologije ustaštva i također komunizma, i nacizma, to je razumljivo. Ali ne može nešto biti važnije od molitve kršćanske za dušu - rekao je kardinal. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.