OTKRIVAMO

"FlyBosnia" od Vlade traži pomoć za prijevoz Fikretovih ventilatora

Snizili plaće za 50 posto, ali zaboravili reći da su naplatili samo od „Srebrene maline“ 298.000 maraka za prijevoz respiratora iz Kine

Privatna aviokompanija "FlyBosnia" predstavlja se kao nacionalna. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

16.5.2020

Aviokompanija "FlyBosnia", u vlasništvu saudijskog biznismena Sulejmana el-Šidija, traži pomoć od Vlade FBiH kako bi se oslobodila plaćanja aerodromskih usluga, otkriva "Avaz". Ova kompanija, koja se sama proglasila nacionalnom, tvrdi u svom dopisu Vladi i traži hitan sastanak da nema razumijevanje od Uprave Aerodroma Sarajevo, iako u vrijeme pandemije obavljaju "humanitarne letove".

Šalju urgencije

U pismu navode da su obavili nekoliko prijevoza reparacije bh. državljana i medicinske opreme iz Kine, ali da Uprava aerodroma nema sluha za to. Također, ističu da je riječ o humanitarnim letovima, ali da im se šalju urgencije da plate obaveze koje su u aprilu bile oko 30.000 maraka.

Ova firma navodi i da su snizili plaće uposlenima za 50 posto te da im "patriotizam ne dozvoljava profit". No, analizirajući dopis Vladi, više je nego jasno da ova firma nije obavljala isključivo humanitarne letove i da su im za svaki prijevoz plaćene stotine hiljada maraka po ugovorima s raznim firmama. 

Samo "Srebrena malina", koja je ovih dana u centru skandala zbog uvoza spornih 80 respiratora, platila im je 298.000 maraka troškova prijevoza. Posebna je priča prijevoz respiratora koje je naručila "Violeta".

FAksimil. Avaz

Odbili dopise

Tu su plaćene desetine hiljada KM. Igrajući na kartu patriotizma, a pritom za svaki let naplaćujući prijevoz, ova aviokompanija, ustvari, traži od Vlade da joj pomogne da ne plaća obaveze koje ulaze u budžet Federacije.  

Također, saznajemo da je Uprava Aerodroma Sarajevo odbila svaki njihov dopis u kojem traže da im se otpišu dugovi.

Tražili pomoć i od Ganibegovića

Inače, ovo nije prvi put da "FlyBosnia" traži da im se pomogne, ali i otpišu dugovanja. To su radili i lani. Prije nekoliko dana pisali su i Hasanu Ganibegoviću, šefu Ureda Fadila Novalića, kako bi ih primio na sastanak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.