OTKRIVAMO

Stepenice se sudarile s avionom “FlyBosnije”?!

Šteta na Aerodromu veća od 50.000 KM, ali šta stoji u zvaničnom izvještaju i ko je najveći krivac

Aerodrom Sarajevo: Ko je kriv. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

11.1.2020

Istražitelji Ministarstva prometa BiH završili su izvještaj o provođenju istrage o ozbiljnom incidentu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, gdje je avion aviokompanije "FlyBosnia" prilikom okretanja na pisti udario aviostepenice i tom prilikom načinio materijalnu štetu, saznaje “Dnevni avaz”. 

Svi informirani

Ministarstvo prometa BiH formiralo je i zvaničnu komisiju, na čelu s glavnim istražiteljem Mladenom Karićem, koji je i informirao Upravu Aerodroma Sarajevo i “FlyBosnije” o rezultatima istrage. 

Do nesreće je, podsjećamo, došlo 17. oktobra prošle godine, kad se avion vraćao u Sarajevo sa promotivnog leta iz Rima i, kako su tada naveli očevici, prebrzo ušao na platformu i udario u aviostepenice pa oštetio i krilo aviona.

No, u izvještaju Komisije zvanično stoji da su osnovni uzroci ozbiljnog incidenta propust u osiguranju sigurnih uvjeta za prihvat aviona na parkirnu poziciju i neadekvatni postupci letačke posade prilikom gubitka vozila “Follow me” iz vidnog polja.

U izvještaju je navedeno da je bila pogrešna i nepropisna pozicija putničkih stepenica. S druge strane, navodi se i da je letačka posada kasno uočila pozicije parker-signaliste pa je nejasno ko je, ustvari, kriv.

Najavljena žalba

Pogotovo zato što se navodi da je tokom incidenta bio povećan broj aktivnosti na zaustavnim tačkama neposredno prije ovog događaja. 

Aerodrom je najavio očitovanje o ovom izvještaju, a saznajemo da je šteta na stepenicama veća od 50.000 maraka.

Faksimil izvještaja u posjedu “Avaza”. Ilustracija

Sada je pitanje ko će pokriti troškove osiguranja. Za sada nije poznato kolika je šteta na krilu aviona, ali jeste da je “FlyBosnia” nakon nesreće ostala da radi samo s jednim avionom.

Ko je radio istragu

Prije izvještaja Komisije, i inspektori Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH izuzeli su sve snimke s Aerodroma, saslušali sve aktere događaja, među kojima su, osim pilota, i operateri i zaposlenici Aerodroma. 

No, kako nam je rečeno, oni na to nisu imali pravo, pogotovo zato što je aktuelni pilot “FlyBosnije” bio zaposlenik Direkcije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.