ODLUKE

Hoće li restorani naredne sedmice dočekati prve goste

Bilo je prekršaja, ali nismo kažnjavali. To ne znači da nećemo, rekao Ajdinović

Za sada dozvoljen samo rad bašti restorana i kafića. Arhiv

Piše: A. Jamaković / Avaz.ba

23.5.2020

Naredne sedmice razmatrat će se treći set popuštanja mjera u Federaciji BiH donesenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa, saznaje „Avaz“. Među tim mjerama trebala bi se naći i ona o radu ugostiteljskih objekata. Podsjećamo da je sada dozvoljen samo rad bašti restorana i kafića.

Stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić kazao nam je da se s ublažavanjem mjera ide postepeno.

- Epidemiološka situacija se prati svako 15 dana tako da će iduće sedmice doći na red sljedeći niz ublažavanja mjera. Ne bih prejudicirao u ovom trenutku na koje konkretno mjere ćemo dati prijedlog. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva daje prijedlog prema Civilnoj zaštiti FBiH odnosno Federalnom štabu civilne zaštite koji donosi odluku – rekao nam je Peršić.

Napominje da odluka o tome koje će mjere predložiti za ublažavanje dosta zavisi od epidemiološke situacije narednih dana.


Peršić: Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva daje prijedlog. Fena

Inspekcija za to vrijeme prati realizaciju mjera koje su na snazi.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Fahir Halilović kazao je za „Avaz“ da je o popuštanju mjera isključivo odlučuje Federalni krizni štab.

Kaže da bi u slučaju otvaranja ugostiteljskih objekata vjerovatno važila slična pravila kao i za rad bašti. 

-  Sada je to da su tri osobe za stolom, udaljenost između njih je metar. Dva metra je udaljenost između stolova kako bi se držala socijalna distanca. Oni koji ne budu imali uvjete, vjerovatno će morati raditi sa staklom ili pleksiglasom između stolova. Osoblje mora nositi maske i rukavice, na stolovima su obavezni dezinficijensi za ruke. Stolovi se moraju dezinficirati nakon svakog odlaska gostiju. Prilikom ulaska koristiti dezinfekciono sredstvo za obući – pojasnio je Halilović.

Halilović: Stolovi se moraju dezinficirati nakon svakog odlaska gostiju. Avaz

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao nam je da do sada nije bilo kazni za ugostitelje zbog nepridržavanja mjera, ali da je bilo na desetine inspekcijskih nadzora, upozorenja i izdavanja rješenja o uklanjanju nedostataka.

- Bilo je prekršaja, ali nismo kažnjavali. To ne znači da nećemo ako kontrolnim nadzorima ne utvrdimo da se privredni subjekti nisu pridržavali upozorenja i rješenje koje smo dali – rekao je Ajdinović.

Ajdinović: Bilo je na desetine inpekcijskih nadzora, upozorenja i izdavanja rješenja o uklanjanju nedostataka. Arhiv

Porezna uprava FBiH: Zapečaćeno 19 objekata

Porezna uprava Federacije BiH u četvrtak je izvršila 217 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, pekarsku,  trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 19 objekata i u 75 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 230.400,00 KM.

- Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID19 i smanjenog broja inspektora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada – naveli su iz Porezne uprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.