INTERVJU

Hafiz Sadik ef. Fazlagić: Bajram je dan kada se duše i srca raduju

Ramazanske blagodati ne trebaju nestati s odlaskom ramazana. One su tu da nas podsjećaju da i poslije mislimo na svoga Gospodara, da mislimo jedni na druge, da promoviramo samo pozitivne vrijednosti u našem životu

Efendija Fazlagić: Poseban ugođaj za muslimane. P. Mucović

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

24.5.2020

Sadik efendija Fazlagić, glavni imam MIZ Trebinje, kazuje nam da je ramazan mjesec dove, mjesec darežljivosti, solidarnosti, koji zbog svetosti svakome onome ko ga istinski čuva i njeguje donosi neopisive nagrade i vrijednosti. 

- Ono što nas prvo asocira kada govorimo o mjesecu ramazanu jeste da je to mjesec posta koji traje od zore do zalaska sunca, 30 dana. To je treći islamski šart i naredba naređena Kur'anom za svakog punoljetnog, zdravog, pametnog i slobodnog muslimana i muslimanku. Ibadet je to koji sa sobom nosi brojne koristi, kako duhovne tako i zdravstvene, za sve one koji ga prakticiraju u svome životu, posebno iz razloga što se radi o ibadetu kojim se jedan insan najbrže približava svome Gospodaru - dodaje ef. Fazlagić.

Vrijeme iskušenja

U kakvom ugođaju muslimani dočekuju ovogodišnji Bajram?  

- Ramazanski bajram obilježava kraj posta mjeseca ramazana i njime muslimani zahvaljuju Allahu, dž. š., što im je omogućio da isposte cijeli mjesec. Kao takvi, mjesec ramazan i sam Bajram predstavljaju jedan poseban ugođaj za sve muslimane. To je dan kada se duše i srca raduju, kada su vjernici sretni i zadovoljni što Bajram dočekuju sa svojom porodicom, braćom muslimanima, prijateljima i komšijama svih religija i svjetonazora. U takvom su se okruženju, na ovim našim prostorima, uvijek Bajrami dočekivali, pa ne vidim razloga da tako ne bude i sada, pa čak i u vrijeme kada se nalazimo u iskušenju da se susretnemo i boravimo jedni s drugima. Vjerujem da ćemo svi naći i vremena i prostora da i ovaj Bajram provedemo sa svojim prijateljima i komšijama, baš onako kako su to radile i generacije iza nas, a nadam se da će tako isto raditi i oni koji dolaze poslije nas. Mi nećemo biti od onih koji će kršiti mjere zabrane, tako da ćemo i sami Bajram, kao i poslijebajramsko vrijeme, provesti u skromnom, ali sretnom i veselom okruženju.

Ovaj ramazan vjernici su proveli tokom pandemije koronavirusa, nisu bili u mogućnosti da prisustvuju teravijama i džumama. Kako su pronalazili snagu da sve izdrže?

- Nažalost, pojava virusa korona uveliko je blokirala većinu naših ramazanskih aktivnosti. Rijaset IZ je po ovom pitanju zaista odigrao jednu veliku i ozbiljnu ulogu jer je odmah po pojavi virusa u BiH donio preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze. Iako je to našim džematlijama teško palo, svi su odgovorno prihvatili donesene mjere, pridržavali ih se i tako sačuvali svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi. Ipak, u svemu tome trudili smo se da barem dio ramazanske atmosfere unesemo u domove naših džematlija, preko sedmične džume, mukabele koja se svakodnevno prenosila uživo na Facebook stranici Medžlisa, predavanja, obilazaka džamija i džematlija, ali i drugih aktivnosti.

Koja bi bila Vaša bajramska poruka vjernicima? 

- Ispraćamo još jedan mubarek mjesec ramazan i dane Bajrama dočekujemo s velikom snagom i energijom, da sve ono što smo stekli tokom ovog mubarek mjeseca pokušamo zadržati i pretočiti u našu svakodnevicu. Ramazanske blagodati i ibadeti su nas približili našem Gospodaru i nisu došle da bi s odlaskom ramazana i nestale. One su tu da nas podsjećaju da i poslije ramazana mislimo na svoga Gospodara, da mislimo jedni na druge, da promoviramo samo pozitivne vrijednosti u našem životu.

Ramazan je prilika za svakog muslimana

- Ramazan je i mjesec dove, mjesec darežljivosti, mjesec solidarnosti i drugih ibadeta, koji, zbog svetosti i posebnosti ovih dana, svakom onome ko ga istinski čuva i njeguje donosi neopisive nagrade i vrijednosti - kaže nam ef. Fazlagić i dodaje da je ramazan prilika za svakog muslimana da preispita svoj odnos s Kur'anom i da bude u njegovom društvu više nego u bilo kojem drugom mjesecu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.