"AVAZ" NA LICU MJESTA

Finansirali dva projekta u Trebinju: Delegacija turske općine Karataj u posjeti Medžlisu IZ Trebinje

Povod ove posjete je obnovljena Vakufska kuća u Starom gradu sa halal restoranom

Delegacija općine Karataj u Trebinju. P. Mucović

P. M.

3.9.2023

U posjeti Medžlisu islamske zajednice Trebinje ovog vikenda bili su načelnik općine Karataj iz grada Konje u Turskoj hfz. Hasan Kilca i zamjenik načelnika Osman Ciger, sa svojim saradnicima.

Povod ove posjete je obnovljena Vakufska kuća u Starom gradu sa halal restoranom, čiju obnovu su finansirali Savez općina turskog svijeta (TDBB) i općina Karataj.

Drugi projekt

Na sastanku koji je održan u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Trebinje razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji, aktivnostima pri Medžlisu, projektima koji su u toku ili su planirani, kao i o budućoj saradnji sa TDBB. Obnova vakufske kuće drugi je projekt koji je na području Trebinja finanasiran od strane TDBB, jer su prije ovoga finansirali I obnovu krova na džamijiu Župi.

Prema riječima načelnika Kilca prije dvije godine, kada su bili u Trebinju povodom tada aktuelnog projekta renoviranja džamije u Župi, predložili su da finansiraju još neki projekat u Trebinju.

- Kada smo ovdje bili prije dvije godine vidjeli smo da Islamska zajednica ima vakufsku zgradu koja nije završena i trebala je neka podrška. Putem TDBB rekli smo da ćemo podržati taj projekat. Mi se trudim da kao opština Karataju kao i unija turskih opština da podržavamo sve projekte ne samo ovdje već u cijeloj Bosin i Hercegovini. Imamo dosta projekata sa pobratimskim gradovima kao što su Novi Grad, Teočak. Bili smo u i u Mostaru na otvaranju novog studentskog doma kod Univerziteta Džemal Bijedić. Tamo smo kao opština Karataj podržali da se kupi namještaj. BiH je jedna od najdražih lokacija za našeg predsjednika Redžepa Erdoana, a i isto mi njega pratimo - istakao je načelnik Kilca.

Halal restoran

Zahvalivši se delegaciji opštine Karataj hafiz Sadik efendija Fazlagić, glavni imam MIZ Trebinje je naglasio da su imaju priliku ugoste prijatelje iz opštine Karataj u Konji koji su im dali veliku podršku prilikom dva projekta u Trebinju.

- Vakufsku kuću u Starom gradu, u koja je sada halal restoran, Trebinjci su kupili prije par godina, a mi smo imali plan i obavezu da otvotimo jedan halal restoran. Prije dvije godine smo se sastali sa ovim istim ljudima koji su tada došli da obiđu krov na džamiji u Župi, koji su oni finansirali. Tada smo obišli i lokalitet ove vakufske kuće gdje su oni vdjeli da je ona u jednom ruševnom stanju. Mi smo im iznijeli svoj plan da želimo otvoriti jedan halal restoran prvi i jedini te vrste u Trebinju. Oni su bili zadovoljni sa tim projektom i objeručke su prihvatili da nam oko toga pomognu. U protekle dvije godine aktivno je rađeno na ovom projektu gdje smo u potpunosti obnovili tu kuću i kao rezultat toga je otvoreni halal restoran u toj kući - pojasnio je efendija Fazlagić izrazivši nadu da će i u narednom periodu nastaviti saradnju sa istim ovim donatorima, jer je vidljivo da se zaista radi o ljudima koji žele da ulože u nešto sto je dobro što će koristiti svim ljudima na ovim prostorima.

Osim hafiza Sadika efendija Fazlagića, sastanku u prostorijama MIZ Trebinje su prisustvovali i predsjednik MIZ Trebinje Miralem Hadžimahović, članovi Izvršnog odbora Vedad Banović i Armin Bešović i vlasnici ćevandžinice Stari grad Orhan Tičić i Faruk Tičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.