POSJETE

I danas nakon bajram-namaza radošću ožive i mahale i kuće

Nama je najveća radost kad znamo da su naši sinovi i njihove porodice dobro, da žive po propisima vjere, da su izrasli u poštene i dobre ljude i da žive od svog rada, kaže Topić

Fatima i Muharem Topić: Bajram je i danas prilika da se familija sastane. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

24.5.2020

U kući 76-godišnjeg hadžije Muharema i Fatime Topić iz Hadžihuseinove, nekadašnje Potur mahale u Gornjoj Tuzli, Bajram se osjeća po tišini, čistoći i blagom mirisu anduza koji oplemenjuje cijeli prostor kuće. I ne samo u Topića kući već i u cijeloj Gornjoj Tuzli, u kojoj se do bajramskih adeta oduvijek mnogo držalo. 

Lijepa riječ

- Možda nije baš sve kao prije, ali Bajram je i danas prilika da se familija sastane, da se navrati rođaku, komšiji, čestita i poželi dobro svakome. Sjećam se vremena kad bi, nakon što se sklanja bajram-namaz, džemat krenuo od kuće do kuće, nazove se selam, progovori lijepa riječ, samo, eto, da se podijeli bajramska radost. Danas se ti adeti pomalo gube, ali, opet, u Gornjoj Tuzli ne izumiru. Nakon namaza ožive i mahale i kuće, neka se radost u prsima raširi pa čovjek, i ako je kakvu boljku imao, zaboravi na nju - priča nam hadžija Muharem, sretan što su fizičke zabrane zbog pandemije koronavirusa uglavnom prestale. 

Topić: Do bajramskih adeta oduvijek se mnogo držalo. Avaz

Kuća hadžije Muharema je tek stotinjak metara od džamije. U Gornjoj Tuzli pet je džamija i s prozora njegove dnevne sobe začas pogledom obleti vrhove njihovih minareta. Priznaje da mu je u prvim danima ramazana bilo i teško i neobično da, kad zauči ezan, zbog zabrana ne može otići u džamiju, ali „vjernik mora imati sabura jer sve što ga snađe, voljom je Allaha, dž. š., veli.

- Moja Fatima i ja smo u godinama kad nemamo posebnih prohtjeva. Nama je najveća radost kad znamo da su naši sinovi i njihove porodice dobro, da žive po propisima vjere, da su izrasli u poštene i dobre ljude i da žive od svog rada. Sva četvorica su napravila kuće u ovoj mahali. Navraćaju, pitaju treba li šta, priređuju iftare i okupljaju se, a kad osvane Bajram, kod mene i Fatime je centar radosti - svi žure iz džamije da s nama popiju bajramsku kafu, počaste se onim što im je mater napravila. Za roditelja nema veće sreće - priča Muharem.

Starinska žena

Fatima-hanuma nije, veli, od velike priče. Pripada generaciji „starinskih žena“, za koje Bajram znači „familijarno sabiranje“, odnosno vrijeme da se vide, popričaju, nasmiju i počaste oni koji se najviše vole. Da se ode i konama, da jedna drugoj pohvale baklave, ružice, hurmašice, šerbeta... 

Pravi vjernik je uvijek zadovoljan

- Kažu da je berekt izgubljen u vremenu, ali ja nisam pristalica takvog razmišljanja. Ne volim ovo nezadovoljstvo koje vlada među ljudima. Pravi vjernik je uvijek zadovoljan. Nije sva sreća u autima, hrani, piću... Mi smo nekad bili sretni kad za Bajram obučeš novu košulju, žene pronosaju nove svilene katove, djeci doneseš bombon, daš bajram-banku. Danas, udarilo neko džemre u ljude, pa imaju sve, ali ne znaju da budu sretni. Bojim se da je u ljudima sve manje duhovnog, a više materijalnog i da će doći vrijeme da se neki neće moći sjetiti da li su ikad u životu bili sretni - ističe hadžija Muharem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.