SREBRENICA

Porodice obišle mezarja najmilijih

Do sada su ukopane 6.643 žrtve genodida, od čega je 433 maloljetnika i 27 žena

Piše: S. Smajlović/ Avaz.ba

25.5.2020

S današnjeg obilježavanja Dana šehida - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Veliki broj preživjelih porodica žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, rodbine i prijatelja iz svih gradova BiH, danas su u Memorijalnom centru Potočari, prisustvovali obilježavanju Dana šehida i posjeti drugih šehidskih mezara. Ovaj memorijal podsjećao je na malu komermoraciju, koja se održava svakog 11. jula.


Istrajavanje majki

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na spomen obilježje, učenjem Ja'sina i tevhida, klanjanja podne namaza i obilaskom mezarja svojih najmilijih. Vjerski obred predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir efendija Peštalić, koji je s ovog skupa poručio:

- Nemojte zaboraviti šehide koji su dali živote za odbranu svoje domovine, ni njihove majke, koje 25 godine istrajavaju na traženju  kostiju svojih najmilijih i iznalaženju pravde za sve zločince, koji su još uvijek na slobodi. Nemojte dozvoliti da nas u tim namjerama razjedinjavaju i manipulišu s nama. Budite jedinstveni, zbite redove, jer ćemo samo slogom stvoriti bolju budućnost našim pokoljenjima – rekao je ef. Peštalić.

Mustafa i Fatima Imamović iz Glogove kod bratunca zbog koronavirusa, kao i mnoge porodice žrtava dugo nisu obilazili nišane svojih najmiliji.

Fatiha za najmilije

- Hvala Bogu i ova zabrana kretanja prestade. Evo nas pored nišana  naših rahmetli sinova Zaima i Veada, koji su ukopani 2017.godine - s tugom govori njihova majka Fatima i otac hadži Mustafa Imamović.

Nura Muhić cijeli dan je presjedila kod nišana sinova Sabahudina i Fehima, učeći im sureta iz Ku'ana i Fatihe po nekoliko puta. Kaže da tri mjeseca nije mogla doći na mezarje svojih najmilijih.            

Nakon centralne manifestacije povodom Dana šehida u Memorijalnom centru Potočari, porodice su posjetile mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i šehidskom mezarju na Kragljivodi, gdje je  proučen Jasin. Na ovim i još drugim mezarlucima po želji porodica  ukopano je 237 žrtava genocida  Do sada su u Memorijalnom centru Potočari ukopane 6.643 žrtve, od čega 433 maloljetnika i 27 žena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.