NOVAC NA ČEKANJU

Iz Delegacije EU apelirali na deblokadu raspodjele sredstava MMF-a

Zvaničnici RS više puta su konstatirali da taj bh. entitet trpi štetu jer nema dogovora o raspodjeli novca između federalnog nivoa i kantona

Zgrada Delegacije EU u BiH. Avaz

Avaz.ba / Srna

27.5.2020

Iz Delegacije EU u BiH navode da su u nekoliko navrata apelirali na vlasti da odblokiraju raspodjelu sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 330 miliona eura, napominjući da bi Vijeće ministara BiH trebalo da preduzme još jedan korak koji bi omogućio Centralnoj banci BiH da raspodijeli sredstva.

- Ta raspodjela sredstava je takođe važna i u kontekstu 250 miliona eura makrofinansijske pomoći EU za socio-ekonomski oporavak BiH od pandemije Covid-19 - navedeno je u odgovoru Delegacije EU u BiH na upit Srne zbog čega se ne reaguje na blokadu u vezi sa prenosom sredstava MMF-a u iznosu od 330 miliona eura na FBiH, Republiku Srpsku i Brčko distrikt, imajući u vidu da su sredstva uplaćena na račun Centralne banke BiH, te da su neophodna s obzirom na posljedice epidemije virusa korona u cijeloj BiH.

Na isto pitanje Srne, iz OHR-a je kratko saopćeno da je na nedavnom obraćanju visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN, kako kažu, i ova tema spomenuta, te da je tekst moguće pronaći na njihovoj zvaničnoj stranici.


Centralna banka BiH. Avaz

Zvaničnici RS više puta su konstatirali da taj bh. entitet trpi štetu jer nema dogovora o raspodjeli novca između federalnog nivoa i kantona.  

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Dragan Kulina rekao je da će sutra biti održana sjednica ovog odbora na kojoj će članovi iz RS tražiti informaciju o sredstvima MMF-a koja još nisu raspoređena entitetima.

- Iako guverner (Centralne banke BiH Senad Softić) nije uvrstio u dnevni red sjednice ovu tačku, kolega (član Upravnog odbora Centralne banke Radomir) Božić i ja tražit ćemo detaljnu informaciju o tome zašto sredstva MMF-a nisu prebačena entitetima", izjavio je Kulina Srni.

Prema njegovim riječima, sjednica je zakazana za sutra u 11 sati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.