SARADNJE Kantonalni premijer i ministar prostornog uređenja razgovarali s ambasadoricom Švedske u BiH

Nenadić, Kapidžić i Stremkvist najavili realizaciju zajedničkih projekata u KS

Avaz.ba

Razgovaralo se o mogućem zajedničkom finansiranju i realizaciji Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u KS

Foto: Vlada KS


Zajednički rad na određenim projektima u Kantonu Sarajevo primarna je tema o kojoj su danas premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić razgovarali sa ambasadoricom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johanom Stremkvist (Johanna Stromquist) i njenim saradnicima.

Nenadić se zahvalio ambasadorici Stremkvist zbog podrške koju Švedska pruža Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarajevo, jer je ova prijateljska zemlja ukupno treći i najveći bilateralni donator našoj zemlji među članicama Evropske unije.

Sveukupni napori koje ulaže švedska Vlada usmjereni su na jačanje demokratije i vladavine prava u BiH, njen ekonomski napredak i EU integracije, te okoliš i klimatske promjene.

Razgovaralo se o mogućem zajedničkom finansiranju i realizaciji Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u KS.

  • Na sastanku je bilo riječi i o projektu jačanja kapaciteta u institucijama za mjerenje kvaliteta zraka

    Na sastanku je bilo riječi i o projektu jačanja kapaciteta u institucijama za mjerenje kvaliteta zraka

    Foto: Vlada KS


Ambasadorica Stremkvist je na ovaj prijedlog veoma pozitivno reagirala te podržala kao i do sada KS u namjeri da se kroz projekt „Zeleni ekonomski razvoj“, u saradnji sa UNDP-jem i sa drugim implementatorima, razmotri i ovaj projekt.

Njegov primarni cilj je finansiranje projekta uspostave centralnog registra zagađivača u KS.

Stremkvist je naglasila važnost zajedničkog rada na strategiji koja je konačan cilj ovih aktivnosti, te podsjetila da je u okviru realizacije ovog projekta ranije nabavljena oprema za Mašinski fakultet namijenjena za potrebe mjerenja zagađenja zraka.

Naglašeno je kako je Švedska spremna izdvojiti tražena sredstva kao kontribuciju na sredstva koja je izdvojila Vlada KS za ovu namjenu.

Na sastanku je bilo riječi i o projektu jačanja kapaciteta u institucijama za mjerenje kvaliteta zraka, a u okviru kojeg će se raditi studija zagađenja te uticaju malih ložišta na kvalitet zraka. Istaknuto je kako je trenutno kvalitet zrtaka u KS dobar, ali je jasno da će se problem vrlo izvjesno vratiti sa prvim zimskim danima.

Više o temi Mario Nenadić

NA VRH

Podijeli članak na