VANREDNA SJEDNICA

Parlament FBiH danas o nabavci spornih respiratora

Zastupnici Informaciju o aktivnostima Vlade FBiH preduzetim od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa

Sala Parlamenta FBiH. Avaz

Srna

28.5.2020

Predstvnički dom Parlamenta Federacije BiH danas bi na vanrednoj sjednici u Sarajevu trebao da razmatra Informaciju o aktivnostima Vlade FBiH preduzetim od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona, sa informacijom o provedenim javnim nabavkama i prijedlogom mjera.

O terminu i mjestu održavanja sjednice odlučit će Kolegij doma, o čemu će naknadno obavijestiti javnost, saopćeno je iz Predstevničkog doma Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH zatražila je 30. aprila od oba doma Parlamenta FBiH zakazivanje sjednica na kojima će razmotriti sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima preduzetim za vrijeme od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa, uključujući i informaciju o provedenim javnim nabavkama.


Vlada FBiH. Avaz

Vlada FBiH je tada zadužila Federalnu upravu civilne zaštite, federalne uprave i federalne upravne organizacije, te sva ministarstva i druge federalne institucije da joj, najkasnije do 8. maja, dostave detaljne informacije, s popratnom dokumentacijom, o svim nabavkama provedenim od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona na području FBiH, kao i kriterijumima na osnovu kojih su izabrani dobavljači.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka zbog afere "Respiratori", kojom se trenutno bave nadležne pravosudne institucije.

Solak će biti suspendovan dok se ne okonča istraga koja se vodi zbog nabavke 100 respiratora iz Kine putem poljoprivrednog gazdinstva "Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.