OTKRIVAMO

Kreditori sve manje vjeruju RS

Federacija se u samo dva dana u maju zadužila za 80 miliona KM - RS se zadužila 100 miliona KM, a planirali su 300 miliona

Entiteti užurbano prodaju obveznice. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

30.5.2020

Entitetske vlasti u BiH, a zbog ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, počele su da se zadužuju na unutrašnjem tržištu, i to prodajom entitetskih obveznica i trezorskih zapisa. Međutim, kad je riječ o entitetu RS, ovaj put, za razliku od prijašnjih, aukcija je bila neuspješna, čak i uprkos pozivu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da srbijanske banke finansijski u vrijeme pandemije koronavirusa podrže ovaj bh. entitet.  


Pristigle ponude

Ministarstvo finansija RS, naime, 14. i 15. aprila ponudilo je entitetske obveznice, međutim, nakon dva dana prodaje, uspješnost je bila ispod 50 posto. Za ta dva dana RS se zadužila za više od 100 miliona KM iako su planirali 300 miliona KM.

U FBiH je situacija nešto bolja. Na aukciji održanoj 13. maja prodato je 20.000 obveznica u vrijednosti od 20 miliona KM, dok je iznos pristiglih ponuda bio veći od 44 miliona, dakle, potražnja je bila mnogo veća od ponude. Druga aukcija održana je 19. maja, a FBiH se zadužila za 60 miliona KM, dok je iznos pristiglih ponuda bio skoro 100 miliona KM, što znači da lokalni investitori još imaju povjerenje u FBiH, za razliku od RS.

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ kaže da je dvodnevna aukcija u RS imala uspješnost od 48,04 posto, što se svakako može smatrati neuspjehom.

Čavalić: Ovo je dobar indikator. Arhiv

- To je i indikatorom percepcije kreditne sposobnosti ovog entiteta. Pri entitetskim emisijama se nerijetko pojavljuje i susjedna Srbija, i to preko vlastitih komercijalnih banaka, što je svakako još jedan indikator problema koje RS ima pri pribavljanju kapitala na domaćem tržištu - pojasnio je Čavalić. 

Dodao je da ovo, naravno, neće zaustaviti RS da traži neke druge, alternativne i skuplje izvore finansiranja.

Devizna klauzula

Pavlović: Nisu procijenili kapacitet finansijskog tržišta. Arhiv

Ekonomista Zoran Pavlović za „Avaz“ je kazao da je u RS nedovoljno pripremljena spomenuta aukcija obveznica.

- Vlade entiteta moraju da se vrate svom osnovnom zadatku, a to je stvaranje uvjeta da se biznis razvija, a ne da se zadužuju. Da ne bi živjeli od indirektnih poreza. BiH ne živi od poslovanja privrede, već od potrošnje - kazao je Pavlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.