SJEDNICA O poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta

NSRS u ponedjeljak o Rezoluciji Predstavničkog doma PSBiH

asjedanje entitetskog parlamenta je zatražila jedna trećina poslanika iz vladajuće većine

Fena

NSRS 1. juna o Rezoluciji

Foto: Avaz


Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj bi trebalo da bude zauzet stav o "Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta", bit će održana u ponedjeljak, 1. juna.

Rezolucija je usvojena na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.  Zasjedanje entitetskog parlamenta je zatražila jedna trećina poslanika iz vladajuće većine. 

U obrazloženju zahtjeva navode da je "neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba".

- Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština RS na posebnoj sjednici zauzme stav po ovom veoma značajnom pitanju po RS i srpski narod u cjelini - navodi se u zahtjevu, koji su potpisali poslaniči klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

Sjednica će biti održana u zgradi Vlade RS-a, zbog epidemioloških uvjeta, usljed koronavirusa.

Više o temi Narodna skupština RS

NA VRH

Podijeli članak na