OTKRIVAMO

Kako su Novalić, Solak i Hodžić dogovarali nabavku respiratora, ko je i zašto deinstalirao Viber aplikacije

Prema dokumentaciji Tužilaštva i dokazima tužilaca koji su u posjedu "Avaza", osumnjičeni Novalić, koji se tereti da je zloupotrijebio položaj, već prvi kontakt s vlasnikom "Srebrene maline" ostvario krajem marta

Osumnjičeni se brane sa slobode, ali Sud utvrdio osnovanu sumnju. Fena

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

1.6.2020

Tužilaštvo BiH uveliko nastavlja istragu u aferi "Respiratori" bez obzira na odluku Suda da ne prihvati prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenima, premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku "Srebrene maline" Fikretu Hodžiću.

Iako će se ova trojka braniti sa slobode, Sud BiH je ipak potvrdio osnovanu sumnju određivanjem mjera zabrane.

No, prema dokumentaciji Tužilaštva i dokazima tužilaca koji su u posjedu "Avaza", osumnjičeni Novalić, koji se tereti da je zloupotrijebio položaj, već prvi kontakt s vlasnikom "Srebrene maline" Fikretom Hodžićem ostvario je krajem marta, prije zaključivanja ugovora o nabavci respiratora, i to u kabinetu premijera, koji nije bio službeno ni najavljen niti je Hodžićev dolazak protokoliran u knjigama evidencije ulazaka stranaka u zgradu Vlade.

Također, tokom pretresa u Vladi, utvrđeno je da dolazak Hodžića nije evidentiran u dnevnik posjeta kabinetu.



Faksimil Tužilaštva BiH od 20. maja, a odnosi se na prijedlog za određivanje pritvora. Avaz

Zvanično, Tužilaštvo BiH je naredbu o provođenju istrage protiv Solaka i Hodžića donijelo 13. maja, a proširenje naredbu u odnosu na Novalića 28. maja, dan pred ispitivanje u SIPA-i, kada je uslijedilo i njihovo hapšenje.

No, Tužilaštvo, kroz iskaze svjedoka i materijalne dokaze, navodi da su Novalić, Solak i Hodžić, zajedno s njima poznatim zaposlenima u Vladi Federacije, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva te drugim pripadnicima u BiH i inozemstvu, kao pripadnici grupe ljude, koristeći proglašenje pandemije, pripremili plan kojim bi protupravnim radnjama u postupku javne nabavke pribavili novac iz budžeta koji je odlukama Vlade FBiH u velikoj vrijednosti izdvojen i namijenjen za nabavku neophodnog materijala.

Tužilaštvo vjeruje da je ova grupa sklapanjem ugovora sa "Srebrenom malinom" omogućila stjecanje i zadržavanje protupravne imovinske koristi u za sada samo njima poznatom iznosu, ali ne manjem od 1.000.000 KM, a za budžet FBiH prouzrokovalo štetu u novčanom iznosu ne manjem od 10.530.000 KM.

Nije adekvatan tretman

Istaknuto je da je kupljena, a potom i isporučena medicinska oprema (ACM812A) koja ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njegova primjena u jedinicama intenzivne terapije.

Prema navodima Tužilaštva kojima dokazuju osnovanu sumnju, navodi se da je Novalić, iako je znao da FUCZ ne može biti ugovorni organ, putem Solaka posao dodijelio "Srebrenoj malini", koja nije imala uvjete za dobivanje potrebne saglasnosti za uvoz i prometovanje medicinskim sredstvima. On je iskoristio ovlaštenja premijera i 2. aprila sazvao telefonsku sjednicu Vlade na kojoj je donesena odluka o odobravanju izdvajanja sredstava FUCZ-u u iznosu od 4.950.000 KM, ali i odluka o davanju prethodne saglasnosti Federalnom štabu civilne zaštite da u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije bude isplaćeno iz posebne naknade za ovu svrhu osigura i 7.000.000 KM.


Faksimil Tužilaštva BiH kojim se navodi da je Novalić 2. aprila sazvao hitnu telefonsku sjednicu Vlade FBiH. Avaz

Tužilaštvo navodi da je Solak, iako je znao da nije FUCZ ugovorni organ, a pri tome se nezakonito izuzeo od primjene Zakona o javnim nabavkama, 3. aprila zaključio ugovor s Hodžićem o nabavci 100 respiratora HC VE003, za ukupni iznos od 10.530.000 KM.

Poslije ove transakcije, Hodžić je, tvrde tužioci, iako je znao i nije imao ugovorene pravne poslove koji osiguravaju isporuku ove robe, u skladu s obavezama ugovora, stupio u poslovne odnose s firmom ''BTL Medical'' Podgorica i 14. aprila kao krajnji kupac zaključio aneks ugovora o prodaji medicinskih sredstava dobavljača "Shangai Chang Qi Medical Tehnology Centar" te o kupovini respiratora ACM812A, koji nisu predmet zaključenog ugovora s FUCZ-om, niti ih je tada, kao kupcu, uopće dostavljao kao ponudu.

No, da bi prikrili krivično djelo, Tužilaštvo navodi da su Hodžić i Solak izradili zatim drugu ponudu i ugovor na način da su u odnosu na prvobitne izmijenili samo predmet ugovora i upisali oznaku robe i tip respiratora ACM12A, koje je potom Solak kao lažne poslovne isprave i dokumentaciju iskoristio i stavio u spis predmeta javne nabavke, zamijenivši prvobitno potpisani ugovor i ponudu.

Osim toga, Tužilaštvo navodi da je Novalić, koristeći svoj službeni položaj neposredno ili putem njemu poznatih lica u telefonskoj i drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove zahtijevao da se hitno ubrza procedura upisa "Srebrene maline" u registar veleprometnika medicinskih sredstava te izda saglasnost za hitan uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u registar, tačnije respiratora ACM812A.

Zanimljivo je da dokazi Tužilaštva DT 01 ukazuju na vezu i kontakte Hodžića i Novalića putem maila od 29. marta, kada Hodžić Novaliću dostavlja specifikacije za dvije vrste respiratora, i to tip BOARAY 300 D i Shangrila 510 S.

Međutim, iz iskaza svjedoka Tužilaštva od 13. maja istaknuto je da je "Novalić u svom uredu razgovarao s nekim ljekarom", koji mu je dao informacije o neupotrebljivosti ovog respiratora jer je isti dostavljen Srbiji i koji je u Velikoj Britaniji uništen jer je izazvao negativne zdravstvene posljedice''. 

Faksimil Tužilaštva: Ko je od ljekara bio kod Novalića i kakve je ponude prvo slao Hodžić. Avaz

Sve ove dokaze Tužilaštvo, osim materijalne dokumentacije, dokazuje u vidu sadržaja komunikacija Viber grupe s oduzetih mobilnih aparata Novalićevih najbližih saradnika, počevši od 23. marta.

Iskaz svjedoka koji su među prvim saslušani u Tužilaštvu potvrdili su postojanje ove Viber grupe. Tako se navodi u iskazu svjedoka da je jedan od učesnika u grupi upozoravao učesnike da brišu poruke u vezi s respiratorima, a poruka se odnosi na 2. maj u 11 sati i u 12.19 sati, a što su Novalić i ostali i uradili.


Faksimil Tužilaštva koji se odnose na brisanja poruka. Avaz

Po dokazu DT-16b, tužioci smatraju da je osumnjičeni Novalić, zajedno s učesnicima, brisao poruke, kao tragove i dokaze počinjenih krivičnih djela.

I saslušana svjedokinja u svom iskazu Tužilaštvu potvrdila je da je brisala svoje poruke.

Osim toga, Tužilaštvo u dokazima DT 16 navodi da je Novalić u vremenskom periodu od 14. maja, kada su oduzeti mobiteli njegovih najbližih saradnika, a u vrijeme kada istraga nije proširena u odnosu na njega, svjestan svojih inkriminiranih radnji, nakon nekoliko dana aplikacije koje je koristio za komuniciranje s identificiranim i neidentificiranim pripadnicima grupe i potencijalnim svjedocima deinstalirao.

No, ove navode njegova je odbrana osporila još tokom ročišta u Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.