ISTRAŽUJEMO

Umjesto stanova, traže se parcele van grada

U Sarajevu na cijeni novogradnja, i to uglavnom manji stanovi

Javljaju se prvi kupci. Arhiv

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

2.6.2020

Iako je pandemija koronavirusa dovela do zastoja na tržištu nekretnina u našoj zemlji, cijene ipak ne padaju. Potražnja je, praktično, stala, a potencijalni kupci osluškuju hoće li uslijediti novi val koronavirusa. 

Kazao nam je to Edin Batlak, vlasnik agencije za nekretnine iz Mostara, pojasnivši da upita i interesiranja ima, ali da to nije ni blizu željenog i očekivanog.


Drugi val

Međutim, ova situacija je, ispričao nam je, dovela do toga da sve više klijenata traži građevinske parcele van gradova. 

- To je, evidentno, posljedica situacije s koronavirusom i pretežno su to ljudi koji van grada nisu imali ništa izgrađeno, koji žive u stanovima i koji, očito, žele napraviti rezervnu varijantu - kazao nam je Batlak. 

Naglasio je da će se prava ocjena stanja na tržištu nekretnina moći dati u avgustu ili septembru i to pod uvjetom da, kako je naveo, ne dođe do novog vala zaraze.

U Sarajevu je ponuda nekretnina u odnosu na ostatak BiH, baš kao i potražnja, veća, pogotovo kada se radi o novogradnji.  

Batlak: Ima interesiranja. Arhiv

Investitori se, kazao je Batlak, danas opredjeljuju za izgradnju manjih stanova, između 40 i 60 do 70 kvadrata, što čini 80 posto cjelokupne ponude.

Kada je riječ o cijenama stanova u Sarajevu, one se kreću između 2.000 i 3.000 KM, a postoje, naveo je, i ekstremi koji prelaze gornju cifru. 

U Tuzli su se prvi kupci, kako nam je kazao Emir Rehić, također vlasnik agencije za nekretnine, odnedavno počeli bojažljivo javljati. Cijene nekretnina su na istom nivou kao i prije pandemije.

Najveća potražnja

Rehić je objasnio da cijene stanova u Tuzli diktira i činjenica da je u tom gradu, definitivno, prevelika potražnja, možda i najveća u BiH, pogotovo kada je riječ o dijaspori, ali i stanovnicima okolnih gradića. 

Tako se stanovi u Tuzli, kada se radi o novogradnji, ponegdje mogu naći po cijeni od 2.000 KM, ali uglavnom se kreću od 2.300 do 2.950 KM po kvadratu. U starogradnji cijene su od 1.700 do 2.000 KM. 

U Zenici rasle cijene

U Zenici, također, miruje tržište nekretninama. Kemal Čabaravdić, vlasnik agencije za nekretnine, ističe da kupce sve više zanimaju kuće van grada te poljoprivredno i građevinsko zemljište i manji stanovi. 

- Cijene stanova lani su enormno počele rasti kada je riječ o starogradnji, pa je kvadrat stana sa 1.300 KM otišao i do 1.600, a u novogradnji sa 1.650 KM do 1.950 KM i to bez PDV-a. Vjerujem da većeg pada neće biti - rekao nam je Čabaravdić. 

U Mostaru se cijene stanova kreću od 1.900 do 3.500 KM. Srednja cijena u novogradnji je između 2.400 i 2.600 KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.