SARAJEVO

Opozicija o javnim nabavkama: Sve je ovo sumnjivo kao kovanica od sedam maraka

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. M. Tabaković

Piše: E. H. / Avaz.ba

1.6.2020

Obraćanjem šefova Klubova stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nastavljena je današnja vanredna sjednica ovog doma o javnim nabavkama u doba pandemije.

Prva se obratila Sabina Čudić, predsjednica Kluba Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

- Premijer FBiH Fadil Novalić nije danas s nama zbog vođenja krivičnog postupka, naravno bilo bi poželjno da je on otvorio današnju sjednicu. Mene interesuje ko će odgovoriti na naša pitanja? Hoće li se Miraščić Viber grupom konsultovati sa članovima Vlade da bi nam odgovorio. Tema su danas javne nabavke u posljednja tri mjeseca, a šta smo o tome čuli. Do sad smo imali 55 minuta predavanje iz makroekonomske teorije. Dok nam je komandantica Miličević poručila da je Vlada FBiH imala dobre namjere i zapitala se da li je Vlada FBiH trebala pomnije pratiti javne nabavke. Gospodin Čerkez umjesto ministra zdravstva FBiH poručio da su oni nisu bili konsultovani o nabavci medicinske opreme. Na kraju nam se obratio Kadribegović koji je zaključio da je došlo do nabavke opreme. On se danas ponaša kao učenik koji je sjedio u zadnjoj klupi i naknadno saznao da se nešto nabavilo – kazala je Čudić.

Dodala je da daje prostor Vladi FBiH da se u narednih 30 dana izabere nova Vlada FBiH.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. M. Tabaković

Predsjednica Kluba DF-a Alma Kratina ovom prilikom kazala je da je DF u parlamentarnu proceduru uputio svoje zaključke.  

- Premijer Novalić i dva dopremijera imaju najveću odgovornost. Ne iznenađuje me ponašanje gospodina Veska Drljače, vidjeli smo i ranije ovakvo izbjegavanje odgovornosti. Sve mjere su kasnile, pa i „korona-zakon“. Nije izneđanje ni ponašanje Vlade, ustvari svojim ponašanjem jasno je dala do znanja da apsolutno obesmišljava rad zastupnika. Činjenica je da se kao zastupnici nalazimo pred zahtjevnim periodom – kazala je Kratina.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. M. Tabaković

Predsjednik Kluba SDP-a BiH Damir Mašić istakao je da SDP želi iskazati svoje nezadovoljstvo.

- Izgubili smo dosta vremena slušajući nešto što se ne tiče današnje teme. Slušali smo nešto što liči na ekspoze, a ne o informaciji Vlade FBiH za vrijeme pandemije. Davati izlaganja u vremenu u kojem je premijeru zabranjeno da bude u ovoj Sali nema smisla. Premijer Novalić danas ovdje nije mogao biti prisutan zbog toga što je ovdje njegova zamjenica Miličević, a da je ovdje ne bi mogao govoriti na temu koja je predmet istrage. Nakon svega Vlada FBiH je na odmor uz platu poslala direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka – istakao je Mašić.

Upitao je ko je firma „Patrio“, koja prošle godine nije imala promet, a ove nabavlja svašta.

- Nabaljene su i neke kamere, ali bez specifikacije, a plaćene su 3.800 KM. Mi nemamo niti jedan detalj iz ovih nabavki, ne znamo zašto su neke maske plaćane po 25 KM po komadu. FUCZ se za sve i jednu nabavku izuzela iz Zakona o javnim nabavkama. Niti za jedan ugovor nije osigurala garanciju, ma sve je ovo kao što narod kaže „sumnjivo kao kovanica od sedam maraka“ – poručio je Mašić.

Dodao je da je Vlada FBiH sve ovo trebala kontrolirati, zbog čega opozicija danas traži smjenu.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. M. Tabaković

Predsjednica Kluba PDA Elzina Pirić obraćajući se zastupnicima poručila da se u svim aktima ne spominje Vlada FBiH.

- Sve se odigralo između dva lika, Fadila Novalića i Fahrudina Solaka. Novalić je morao podnjeti ostavku nakon otvaranja klastera u Konjicu. Pokazali smo da nismo baš sposobni da se brinemo u vanrednim stanjima i situacijama. Nije ovdje u pitanje 10 miliona, FUCZ je potrošila 23 miliona po sumnjivim okolnostima. Jedina istina koju smo čuli je ona, a to je famozna rečenica „ja nisam potpisala odluku o premnosu sredstava“. Iz te izjave stoji akt o prenosu 7 miliona na kojoj stoji potpis Solaka. On odgovara svim Vlada i on nije trebao biti direktor, možda je trrebalo pokrenuti istragu o utrošku sredstava od majskim poplava, pa možda danas ne bi bili u ovoj situaciji – poručila je Pirić.

Dodala je da Solak ne odgovara Parlamentu FBiH, već direktno premijeru Fadilu Novaliću.

- Gospođa „registrator“ poslala je odgovore ovom Parlamentu koji vrijeđaju zdrav razum. Mi smo najviše zakonodavni organ, a prema nama se tako odnosi gospođa „registrator“. Odgovornost snosi Fadil Novalić. Ja više ne mogu ni popamtiti sve laži Fadila Novalića. A mi danas imamo situaciju o kojoj piše „The New York Times“, još uvijek vjerujem da u njemu ima nešto moralnog. I da iz moralnih razloga podnese ostavku – istakla je Pirić.


Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. M. Tabaković

Predsjednik Kluba Naroda i pravde Nermin Muzur kazao je da bi se zahvalio koroni jer po prvi put u ovom Parlamentu pričamo o vakvim stvarima.

- Ova situacija nas se zadesila sa Vladom koja je u tehničkom mandatu i nije adekvatno odgovorila na sve ono što je FUCZ radila u prethodnom periodu. Nisu ni mogli bolje ne možemo od njih to očekivati. Završit ćemo mi ovu priču, Solak će biti smjenjen, Novalić ili će podnjiti ostavku ili ćemo ga mi smijeniti. Ova Vlada FBiH nema veze s radom u interesu Federacije i građana, sve je ovo interesna koalicija. Imali veće ekonomske korone za FBiH od „Aluminija“, pa je bila „Krivaja“ i tako dalje. Ništa iz toga nismo naučili – poručio je Muzur.

Dodoa je da nije moguće da ministar finansija ne zna gdje završi određena svota novca.

- Ja to potpišem ili ne i mene ne zanima gdje je taj novac. Ne može samo biti odgovoran premijer i Solak. Imamo Veska Drljaču smjenu kojeg je tražio njegov Klub jer nije znalo šta se dešava u njegovom resoru, imali smo slučaj „Pazarić“. Onda nam kažete da u kriznom štabu nije bilo stručnjaka već da su bili operativci. Onda premijer kaže da nema pojma ni o čemu, ministrica nije potpisala, a novac građana je prebačen. Na to sve onda bavimo ko je koliki Bošnjak, Hrvat, Srbin. Onaj ko je odgovaran najbolje je pokazao koliko brine za Bošnjake, Hrvate i Srbe. Uz dužno poštovanje pojedinca, većina ministar se ne mješa u svoje resore – kazao je Muzur.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.