OTVORENO

Advokat Muselimović: Ovo vodi ka haosu, nikada ništa slično nisam vidio

Nikada u jednom predmetu, iako je u posljednjih 20-tak godina bilo raznih afera, nije se dogodilo da se traži da se prema nekih ljudima ne primijene određene zakonske mjere

Muselimović: Neviđen pritisak na nosioce pravosudnih funkcija. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

2.6.2020

Josip Muselimović, ugledni mostarski advokat, komentirajući za „Avaz“ predmet „Respiratori“, pritiske na pravosuđe, prijetnje glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, kazao nam je da je pola stoljeća u ovom poslu, ali da nikada ništa slično nije vidio niti doživio.

Svi komentirali

Muselimović vjeruje da su prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija bile i očekivane s obzirom na izjave pojedinih političara u vezi s ovim predmetom i porukama koje su upućivane.

- Nikada u jednom predmetu, iako je u posljednjih 20-tak godina bilo raznih afera, nije se dogodilo nešto slično ovome. Razlog tome je što se u raspravu o predmetu „Respiratori“ uključio svako, od najvećih državnika do vjerskih službenika. Praktično, u pravosudni postupak se svako upleo i dogodio se, prema mome sudu, neviđen pritisak na nosioce pravosudnih funkcija - rekao je Muselimović.


Muselimović: Svako komentira predmet. Arhiv

Ne smiju, smatra, pogotovo nosioci visokih političkih funkcija zahtijevati od suda da riješi nešto na jedan ili drugi način.

-Svjedočili smo upravo da su najviši politički državnici imperativno zahtijevali da se prema nekih ljudima ne primijene određene zakonske mjere. Oni su se indirektno umiješali u pravosudni sistem. Što je onda bilo očekivano u ovakvoj situaciji - istakao je.


Kriminalni polusvijet

Komentirajući direktne prijetnje glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, on je pojasnio da je ranije bilo pritisaka, ali nikada na ovaj način.

- Prijetnje glavnoj tužiteljici onda nisu nikakvo čudo jer su se iz sata u sat oglašavali najviši nosioci političkih funkcija i duhovnih zvanja. Onda nije ni čudno da su ljudi iz onih ili ovih razloga, na koncu i kriminalni polusvijet, uputili ozbiljne prijetnje. Ovakvo ponašanje nas vodi u haos i ka tome da će i posljednji optimisti izgubiti povjerenje u pravosudni sistem - kazao je Muselimović


Ovo je nedopustivo

- Dogodilo se nešto što je neshvatljivo i nedopustivo u bilo kojem demokratskom sistemu. Taj pritisak nije dobar jer se niko ne smije miješati u rad pravosuđa, pogotovo u ovako delikatnim situacijama. Ja ovo zaista nikada nisam vidio - zaključio je Muselimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.