REAKCIJE

Čampara: Radončić je uradio dosta dobrih stvari

Ostavka je lična odluka ministra Radončića koju moramo poštivati, kaže čampara

Čampara: To je lična odluka ministra Radončića koju moramo poštivati. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

2.6.2020

To je lična odluka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koju moramo poštivati, mislim da je dosta dobrih stvari uradio za vrijeme pandemije koronavirusa i da je bio jedan od aktivnijih državnih ministara, kazao je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara komentirajući današnju odluku Radončića da podnese ostavku.  

- Lider SBB-a već izvjesno vrijeme izražavao je nezadovoljstvo načinom rada Vijeća ministara BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na rješavanje pitanja migrantske krize, odnosno jednog od najvećih sigurnosnih izazova s kojim se BiH suočava – istakao je Čampara.

Čampara osvrnuo se i na pritiske na pravosuđe, te prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić i njenoj porodici.  

Čampara: Za mene su nedopustivi bilo kakvi pritisci na rad pravosudnih organa. Arhiv

- Za mene su nedopustivi bilo kakvi pritisci na rad pravosudnih organa. Smatram da BiH, u skladu s preporukama Evropske unije, mora uložiti dodatne napore kako bi upotpunila ustavni i zakonski okvir te ojačala nezavisnost pravosuđa. U demokratskoj zemlji koja teži jačanju nezavisnosti pravosudnih institucija nedopustive su bilo kakve prijetnje i pritisci na sudije, tužitelje i predstavnike policijskih organa – naglasio je Čampara. 

On ističe da se istovremeno pravosuđe mora distancirati od političkog utjecaja i podjednako tretirati sve počinitelje krivičnih djela jer je kriminalac kriminalac, bez obzira na to iz koje stranke dolazi.

- Dakle, uzaludno je političko zalaganje za nezavisnost pravosuđa ukoliko se samo pravosuđe ne želi distancirati od političkih diktata – kazao je Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.