SARAJEVO

Danas počinje suđenje Draganu Mektiću

Tužilaštvo BiH ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja

Mektić: Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764 KM. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

4.6.2020

Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti  BiH u Vijeću ministara BiH, danas u Sudu BiH počinje suđenje. 

Tužilaštvo BiH ga tereti za zloupotrebu položaja  ili ovlaštenja, a proces počinje čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrane. Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji šef Ureda ministra sigurnosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić te Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo. 

Njih optužnica tereti za  zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 eura finansirala Delegacija EU u BiH. 

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH.

Optužnica ih tereti i za  gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH. 

Optuženi su i za kršenje  Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranje ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, kao i postupak nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist. 

Ukupna nanesena šteta  iznosi 244.764 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.