PORUKE Predsjednik SBB-a objavio na Instagramu

Radončić: Bošnjački interes nije i ne može biti ugrožen

SDA može već danas predložiti Bošnjaka za ministra sigurnosti BiH. Vjerujem da će SDA brzo dati novo i pravo ime za tu poziciju, pojasnio je u statusu Radončić

Avaz.ba

Radončić: Bošnjaci su ravnopravni na državnom nivou

Foto: Avaz


Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, objavio je danas reakciju na pojedine špekulacije o navodnim posljedicama njegove ostavke na mjesto ministra sigurnosti BiH. 

Status objavljujemo u cijelosti:

- Gledam N1, gdje je lokalni opozicionar i neuspješni premijer izjavio da je Radončić napravio strašnu grešku, jer je svojom ostavkom, tobože, omogućio da Bošnjaci imaju samo 1,5 ministara i time stvorio tobožnju dominaciju Srba i Hrvata u Vijeću ministara BiH. 

Opet je u pitanju planetarno neznanje čovjeka koji je, očigledno, skromno kapacitiran za lokalni nivo političkih utakmica. Samo me čudi da ga novinar nije korigirao, jer na ovoj televiziji nastoje da njeguju polemičko i kompetentno vođenje intervjua.

Da pojasnim: SDA može već danas predložiti Bošnjaka za ministra sigurnosti BiH. Vjerujem da će SDA brzo dati novo i pravo ime za tu poziciju.

Nakon toga, imenovanje ide brzo i iz izjava HDZ-a i SNSD-a se vidi da tu neće biti problema i da oni ne ulaze u to ko će biti kandidat SDA.

Drugo, ništa se kao tačka dnevnog reda ne može pojaviti na sjednici Vijeća ministara BiH (a da na kraju prođe) dok to na Kolegiju predsjedavajućeg prethodno ne odobri dopredsjednica, gospođa Bisera Turković.

Dodatno, i na samoj sjednici je neophodan njen glas, a da se ne govori da je tu i uvaženi ministar odbrane Sifet Podžić.

Inače, ilustracije radi, na Vijeću ministara BiH, već nekoliko sjednica, gospođa Turković, kao dopredsjednica, glatko skida s dnevnog reda tačke koje predlaže ministar pravde iz HDZ-a. Naravno, ima još puno mehanizama i procedura odlučivanja u Vijeću ministara BiH. To za sva tri naroda omogućava apsolutnu zaštitu.

Znači, Bošnjaci i BiH su i sada apsolutno ravnopravni na državnom nivou. Igranje puzzli usred pandemije i bavljenje ozbiljnom politikom očigledno u ovom slučaju nikako ne ide zajedno.

Također, veli on da sam ostavkom uplašio strane investitore. Pa što ih nesposobnjaković nije doveo dok je osam godina vladao Kantonom Sarajevo? Tu mu sigurno nije smetala Radončićeva ostavka od prije dva dana - napisao je Radončić na Instagramu.

View this post on Instagram

PUZZLA POLITIČAR JE PLANETARNA NEZNALICA Gledam N1, gdje je lokalni opozicionar i neuspješni premijer, izjavio da je Radončić napravio strašnu grešku, jer je svojom ostavkom tobože omogućio da Bošnjaci imaju samo 1,5 ministra i time stvorio tobožnju dominaciju Srba i Hrvata u Vijeću ministara BiH. Opet je u pitanju planetarno neznanje čovjeka koji je očigledno skromno kapacitiran za lokalni nivo političkih utakmica. Samo me čudi da ga novinar nije korigirao, jer na ovoj televiziji nastoje da njeguju polemičko i kompetentno viđenje intervjua. Da pojasnim: SDA može već danas predložiti Bošnjaka za ministra sigurnosti BiH. Vjerujem da će SDA brzo dati novo i pravo ime za tu poziciju. Nakon toga, imenovanje ide brzo i iz izjava HDZ-a i SNSD-a se vidi da tu neće biti problema i da oni ne ulaze u to ko će biti kandidat SDA. Drugo, ništa se kao tačka dnevnog reda ne može pojaviti na sjednici Vijeća ministara BiH (a da na kraju prođe), dok to na Kolegiju predsjedavajućeg, prethodno ne odobri dopredjednica, gospođa Bisera Turković. Dodatno, i na samoj sjednici je neophodan njen glas, a da se ne govori da je tu i uvaženi ministar odbrane Sifet Podžić. Inače, ilustracije radi, na Vijeću ministara BiH, već nekoliko sjednica, gospođa Turković, kao dopredsjednica, glatko skida sa dnevnog reda tačke, koje predlaže ministar pravde iz HDZ-a. Naravno, ima još puno mehanizama i procedura odlučivanja u Vijeću ministara BiH. To za sva tri naroda omogućava apsolutnu zaštitu. Znači, Bošnjaci i BiH su i sada apsolutno ravnopravni na državnom nivou. Igranje puzzli usred pandemije i bavljenje ozbiljnom politikom, očigledno u ovom slučaju nikako ne ide zajedno. Također, veli on, da sam ostavkom uplašio strane investitore. Pa što ih, nesposobnjaković, nije doveo dok je osam godina vladao Kantonom Sarajevo. Tu mu sigurno nije smetati Radončićeva ostavka od prije dva dana.

A post shared by Fahrudin Radončić (@radoncicfahrudin) on

Alisa Čengić

Više o temi Fahrudin Radončić

NA VRH

Podijeli članak na