STAVOVI

Lendo: Naših 10 posto od plaće neće pomoći privredi

Javni sektor i zvaničnici trebali su podnijeti svoj teret krize, ali nažalost nisu, kaže Lendo

Piše: D. P. / Avaz.ba

4.6.2020

Lendo: Nesmanjivanje plaća ima dvije dobre strane. Fena

Prilikom rebalansa budžeta stavka za plaće smanjena je, kaže premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo za planirani broj novouposlenih. Praktički, Kanton neće smanjivati plaće zaposlenih niti za jednu KM, nego je sredstva planirana za plaće novih radnika koji su trebali biti zaposleni ove godine, preusmjerio za saniranje posljedica koronavirusa.

Javni sektor i zvaničnici trebali su podnijeti svoj teret krize, ali nažalost nisu, kaže Lendo, te je dodao kako i nesmanjivanje plaća ima dvije dobre strane.


Lendo: Lično sam bio zagovornik da se pravično podnese ova kriza. Fena

- Lično sam bio zagovornik da se pravično podnese ova kriza i da je i javni sektor treba osjetiti. Nažalost, neće. Spore su i komplicirane procedure kad su u pitanju izmjene zakona, a plaće nije niko smanjivao niti u državi, ni u okruženju. Ali ima i druga poruka, dobro je ne smanjivati plaće radi javne potrošnje, a treća je da treba održati javne fondove i preduzeća - rekao je Lendo.

Većina zaposlenih, kaže, zna šta je kriza i trpi je godinama.

- Mi krizu trpimo godinama i svi su sad u dilemi treba li ići u takvo smanjenje, jer 10 posto naših plaća neće pomoći privredi. Mojih 10 posto je 500 KM, bolje ih je dati nekome, evo sad sam ja dao za humanitarne pakete. Svi dajemo u nekom svom obimu i obliku. Pitajte bilo kojeg dužnosnika, svi su dali neku pomoć - kazao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.