ALARMANTNO

330 miliona eura od MMF-a ide za krpljenje budžeta

U maju 2020. došlo do smanjenja uvoza roba u BiH, što je utjecalo na pad prihoda po osnovu uvoznih dažbina, a zbog smanjene krajnje potrošnje, kaže Hadžić

Novalić: Rekao da će se ekonomijom baviti naknadno. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

5.6.2020

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2020. manji su za 325 miliona KM ili 10,14 posto u odnosu na isti period 2019. godine. Podaci su to Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO). U prvih pet mjeseci prikupljeno je nešto manje od 2,9 milijardi KM.    

Smanjenje uvoza

- Pad prihoda od indirektnih poreza uzrokovan je pandemijom koronavirusa. U maju 2020. godine došlo je do smanjenja uvoza roba u BiH, što je utjecalo na pad prihoda po osnovu uvoznih dažbina, a zbog smanjene krajnje potrošnje značajno su pali i prihodi po osnovu PDV-a u unutrašnjem prometu - pojašnjeno je.

Ekonomista Faruk Hadžić smatra da su ovakvi pokazatelji rezultat politike „ekonomijom ćemo se baviti nakon korone“. Ovu danas već famoznu rečenicu krajem marta izgovorio je premijer FBiH Fadil Novalić.

Hadžić: Ovo malo koga zabrinjava. Arhiv

- Samo u maju pad naplate poreza je iznosio 228 miliona KM. Kada se uključe i podaci za maj vezano za naplatu direktnih poreza i doprinosa, vrlo vjerovatno da će 330 miliona KM kredita MMF-a biti dovoljno da se nadoknadi ukupni pad poreznih prihoda zaključno s majem - poručio je Hadžić. 

Dodao je da ipak u BiH ovakvi ekonomski rezultati malo koga zabrinjavaju, a što se može vidjeti po temama koje su trenutno u fokusu javnosti i bh. političara.

- Nisu ove teme bitne. Bitnije je govoriti o „patriotizmu“ i braniti nas sa sigurnih državnih jasli od drugih i drugačijih - poručio je Hadžić.

Turizam i dijaspora

Čičić: Pred nama je teško ljeto. Arhiv

Akademik Muris Čičić za „Avaz“ kazao je da je pred nama vrlo teško ljeto, koje u ekonomskom smislu može djelimično popraviti dolazak turista i dijaspore.

- Smanjena je i potražnja, ali i ponuda. Smanjenje punjenja budžeta značajno će utjecati na ekonomske aktivnosti i standard građana. Dosta toga je već urađeno kroz rebalanse budžeta, vjerovatno će doći do finansiranja budžeta iz međunarodnih kredita - istakao je Čičić. 

Čičić je dodao da će se ova kriza značajno osjetiti među građanima, jer se vidi da i nakon popuštanja mjera oporavak privrede ide dosta sporo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.