POTVRĐENO Iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine

Upitan ukop srebreničkih žrtava 11. jula: Četiri porodice povukle saglasnost zbog pandemije

Međutim, bitno je istaknuti da će se održati komemoracija, maratoni kao i Marš mira i vijerski program biti upriličeni, kaže Fazlić

D. B. / Avaz.ba

Ne zna se da li će biti ukopa 11. jula u Srebrenici

Foto: Avaz


Porodice sedam žrtava genocida u Srebrenici dale su svoju saglasnost za ukop svojih najmilijih na kolektivnoj dženazi koja bi se trebala održati 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari. Potvrdila je ovo za "Avaz" glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić. 

Kako pojašnjava 11 porodica ranije je dalo svoju saglasnost za ukop žrtava ove godine, međutim četri su povukle saglasnost. 

- Dženaza će se vjerovatno održati, ne zna se da li će se održati ukop. Četri porodice su povukle, jer žive u inostranstvu i nisu sigurne da će moći zbog pandemije doći u BiH. Sedam porodica još uvijek stoji iza svoje saglasnosti. Međutim, bitno je istaknuti da će se održati komemoracija, maratoni kao i Marš mira. Vjerski program će biti svakako upriličen- kazala je Fazlić.  

Kako je kazala, pripreme za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici teku svojim tokom.

  • Ne zna se da li će biti ukopa 11. jula u Srebrenici

    Ne zna se da li će biti ukopa 11. jula u Srebrenici

    Foto: Avaz


Svi detalji i odluke o svim ovim stvarima trebale bi biti donesene do kraja mjeseca. 

- Bitno je istaknuti da je pandemija usporila i proces indetifikacije i ekshumacije. Međutim, ekshumacija nije bilo. Imamo još 37 žrtava koje su identifikovane, a za koje porodice nisu dale saglasnost za ukop. Razlog je uglavnom nedostatak skeleta. U većini slučajeva pronađena je samo jedna kost ili lobanja - izjavila je Fazlić.

NA VRH

Podijeli članak na