REAKCIJA

Iz MVP BiH potvrdili pisanje "Avaza": Pomoć je za Crnu Goru, a ne BiH

No nije pojašnjeno kako su u u saopćenju prije dva sata naveli da je otkazan dolazak i aviona i donacije, što očito nije tačno

Avion iz Emirata sletio u 13:30 sati. Avaz

Avaz.ba

5.6.2020

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH danas su nakon što smo objavili tekst da je avion iz Emirata ipak sletio u Sarajevo, i da donacija nije otkazana, kako se ranije tvrdilo, dali saoopćenje za javnost:

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 

U svom jutrošnjem saopštenju MVP BiH, najavljen je dolazak pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH, na osnovu obavještenja koje je putem verbalne note dostavila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata službenim linijama komunikacije.

Predmetnom notom Ambasade UAE u Podgorici, iz koje se nerezidentno pokriva Bosna i Hercegovina, zatražena je dozvola slijetanja za privatni avio operater Boing 747-400 Vlade Dubaija, u kojoj je navedeno da transportuje pomoć za vladu i građane Bosne i Hercegovine.

Slijedom toga, Ministarstvo je izdalo saopštenje sa kojim je upoznata javnost u BiH i iskazalo svoju zahvalnost supruzi potpredsjednika i premijera UAE i supruzi vladara Dubaija, šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum, na neočekivanoj velikodušnoj pomoći po drugi put za građane Bosne i Hercegovine.

Neposredno prije slijetanja aviona, u novoj verbalnoj noti ambasade UAE obaviješteni smo da je korisnik ove pomoći Vlada Crne Gore a da se sarajevski aerodrom koristi za istovar robe.

Ovim je samo potvrđeno pisanje "Avaza" da je pomoć ipak namijenjena Crnoj Gori,  a ne BiH. No nije pojašnjeno kako su u u saopćenju prije dva sata naveli da je otkazan dolazak i aviona i donacije, što očito nije tačno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.