SARAJEVO

Bisera Turković razgovarala sa Edinom Vranjem

Turković je tokom razgovora istakla kako je odluka o njegovom puštanju na slobodu važan korak u pozitivnom smjeru

A. Ka.

Bisera Turković i Edin Vranj

Foto: MVP BiH


Šefica bh. diplomacije Bisera Turković razgovarala je danas sa Edinom Vranjem, koji je prije dva dana pušten iz pritvora u Beogradu.

Turković je tokom razgovora istakla kako je odluka o njegovom puštanju na slobodu važan korak u pozitivnom smjeru.

- Razgovarala sam jutros sa Edinom Vranjem o procesu koji je protiv njega vođen u Srbiji, gdje je proveo više od mjesec dana u pritvoru. Istakla sam kako je odluka o njegovom puštanju na slobodu važan korak u pozitivnom smjeru, ali da je neophodna puna saradnja Tužilaštava BiH i Srbije i jednak tretman bh. državljanina Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića protiv kojih se i dalje vode procesi. Očekujemo da Srbija i ta dva predmeta ustupi bh. pravosuđu - poručila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, prošle sedmice Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je uslijedila vrlo brzo – mjesec dana nakon njegovog iznenadnog hapšenja na graničnom prelazu Uvac. Pravosuđe Srbije tereti ga za ratne zločine počinjene u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine. To je Vranj saznao tek hapšenjem. Iako je njegov eventualno sporni ratni dosije, prethodno ‘pročešljan’, bio potpuno čist, s obzirom da je sve do penzije bio visokopozicioniran policijski zvaničnik – prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal i međukantonalni kriminal Federalnog MUP-a.

Vranj je u ponedjeljak pušten iz pritvora.

Više o temi Bisera Turković

NA VRH

Podijeli članak na