AVAZ SAZNAJE

Afera "Diploma": Inspektori MUP-a KS izuzeli dokumentaciju iz MVP BiH, ko je na meti Tužilaštva BiH

Jedna od krivotvorenih diploma identificirana je kao diploma Američke škole za državnu upravu, koja je u posjedu Amine Pekić

MVP BiH: Ušli po naredbi Suda. Avaz

Piše: M. Aščić

8.10.2021

Tužilaštvo BiH  u aferi „Diploma“, u kojoj su ranije hapšeni Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH i Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA- a proširilo je istragu na više osoba jer postoji visok stepen osnovane sumnje da su krivotvorene i druge diplome Američkog univerziteta u BiH, a kojima se koriste zaposleni u institucijama BiH.



Nema dokaza o diplomiranju

Prema informacijama „Avaza“, jedna od krivotvorenih diploma identificirana je kao diploma Američke škole za državnu upravu, koja je u posjedu Amine Pekić, inače sestre bliskog Mehmedagićevog saradnika Muhameda Pekića.

Tužilaštvo je došlo do podataka da u personalnom dosjeu Pekić nema dokaza o diplomiranju, ali su Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova odbili Tužilaštvu proslijediti tražene podatke.


Šta stoji u aktu Tužilaštva BiH. Avaz

Međutim, kako saznajemo, pripadnici MUP KS su prije tri dana, a po naredbi Suda BiH izuzeli personalni dosije Pekić.

Tužioci vjeruju da je Pekić s krivotvorenom diplomom obavlja poslove u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u, kao uposlenica MVP BiH.


Akt Tužilaštva BiH

Tužilaštvo smatra da korištenje krivotvorene diplome na tako značajnom mjestu predstavlja „tešku sramotu za BiH i ogromnu štetu za ugled BiH u svijetu“, o čemu je već pisalo MVP BiH.

Međutim, indikativno je to da su Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Bisera Turković mjesecima odbijali dostaviti personalni dosje Pekić u vidu  informacije i fotokopije.

Na akt Tužilaštva oglušili su se još 25. juna ove godine i nisu željeli dostaviti tražene podatke, zbog čega je tražena sudska naredba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.